Durva bírálat Magyarországnak – Hitleres párhuzam –

Ma a magyar jövőnek – a lelkiismereti szabadság szempontjából – elég sötét a horizontja. Külföldön nem hatnak a belföldi használatra szánt megnyugtató szövegelések, azok ott a tényeket nézik. A régi világ egyik emblematikus bűvésze Rodolfo szokta mondani: “Ne a számat, a kezemet nézzék”. Mintha valami hasonlót nemrégen itt is mondott volna a Kedves Vezető?

168 Óra Online írása 2012. január 15. vasárnap
Két írásban is foglalkozik a londoni The Observer a magyar belpolitikával – számolt be a hirado.hu.
A legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi lap kommentárrovatában Will Hutton, az újság publicistája azt írja, hogy a „vitatott” új magyar alaptörvény alapján a kormány „diszkrecionális hatáskört kap” a média, a bíróságok, a jegybank, sőt még a személyes lelkiismereti meggyőződés felett is.A The Observer szemleírója szerint ezután „nem fognak elkülönülni Magyarországon a végrehajtói, a törvényalkotói és az igazságszolgáltatási jogkörök, nem lesz garantált sajtószabadság, sem bírói pártatlanság, sem vallásszabadság”.
Hutton szerint „Európa sötét múltjának más elborzasztó pillanatait tükrözi”, hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbség tagjainak magyar állampolgárságot ajánlanak, „ahogy Hitler tette a Csehszlovákiában élő német etnikum esetében”.
image
A The Observer külön cikkben foglalkozik a magyarországi gazdasági fejleményekkel, azt írva, hogy „a válság Orbán Viktor miniszterelnök, vagy legalábbis Matolcsy György gazdasági miniszter állásába kerülhet”. Az írás szerint a francia Le Monde minapi karikatúrája „fasiszta vezetőként ábrázolta” a magyar kormányfőt. A brit lap ugyanakkor megszólaltja Hack Péter jogászprofesszort, egykori liberális parlamenti képviselőt, aki kijelenti: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy a magyar kormány diktatúrát akar kiépíteni. A The Observer ugyanakkor „az elmúlt hetek egyik legérdekesebb fejleményének” nevezi, hogy erősödő bírálatokat fogalmaznak meg a kormányt „eddig hűségesen támogató” lapok is, mint például a Heti Válasz és a Magyar Hírlap.

Mondja el a véleményét!