Balkezesek

Öt dolog, amit biztos nem tudtál a balkezesekről

  • Eduline

1992 óta ezen a napon ünneplik a balkezesség világnapját – öt érdekességet gyűjtöttünk össze a balkezesekről.

1. Beethoven, Goethe, Da Vinci, Julius Caesar, Petőfi Sándor, Marie Curie, Mark Twain, Viktória angol királynő és Puskás Ferenc is balkezes volt. Lady Gaga, Eminem, Angelina Jolie és Barack Obama is az. Nyolc dúsgazdag híresség, akinek még érettségije sincs.

Barack Obama Barack Obama Forrás: Wikipédia

2. Sokáig azt gondolták, hogy Jeanne d’Arc is balkezes lehetett, mivel több festményen a bal kezében tartja a fegyverét. Sokkal valószínűbb viszont, hogy az ábrázolásnak politikai okai voltak: akkoriban a balkezesség a gonoszság jelének számított, így igazolhatták, hogy Jeanne d’Arcot jogosan ítélték máglyahalálra.

3. Azért így is sok babona kötődik a balkezességhez: Marokkóban úgy gondolták, a balkezesek ördögiek (vagy legalábbis átkozottak), az eszkimók szerint a balkezesek között sok a varázsló.

4. Az angol left a gyenge, törött szóból (lyft) származik, a németben és az olaszban is az ügyetlen szinonimájaként használják. A balkezesség házasságon kívülit, törvénytelent is jelent: a szeretőre a „left-handed wife” kifejezést használják, ehhez hasonló a magyar „balkézről született” kifejezés is.

5. Nem csak az emberek lehetnek balkezesek. A majmoknál is tapasztalható kézpreferencia, sőt Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológusa szerint még „balmancsosság” is létezik: a kutyáknál és a macskáknál is tapasztalható, hogy az egyik végtagjukat szívesebben használják. Félperces, zseniális teszt: melyik agyféltekéd domináns?

2014.08.13.,

Mondja el a véleményét!