12 Paks helyett napenergia

 

Brutális rekorddal sokkol a német napenergiatermelés

Miközben idehaza hivatalosan és szakmai megfontolásból is csak a fanyalgásig jut el a magyar energetika, Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű solar cellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 Paksi Atomerőmű teljesítménynek felel meg.

Fotó: SMA Solar Technology

Mint azelőször a cleantechnica weboldalon megjelent: rekordot döntött a németországi napenergia termelés. A 23,9 GW csúcsteljesítmény, amit 13:45 körül regisztrált az SMA Solar Technology realtimeban működő rendszere, azt jelenti, hogy a csúcsidőszakban Németország 60 GW energiaszükségletének mintegy 40 százalékát napenergiával termelték meg.

Az országban működő 1,3-1,4 millió napenergia termelő rendszer ezzel az idén áprilisban beállított rekordot (22,68 GW) döntötte meg – bár a hitelesítésre, a hivatalos megerősítésre még várni kell. Magyarországon a Paksi Atomerőmű 2 GW teljesítményre képes, a hazai napenergia termelés pedig még annyira gyerekcipőben jár, hogy az is csak távlati, 2020-ra ígért kormányzati elképzelés, hogy a jelenlegi, 10 MW (0,01 GW) körüli solar-potenciált 63 MW-ra (vagyis: 0,063GW) bővítsék.

Ez a telepítési tempó nem csak Németországra igaz…

Fotó: AFP / Song Weixing

Németországban ma 8 és félmillióan élnek olyan épületben, ahol a napenergia hasznosításával áramot vagy hőenergiát állítanak elő.

Szezonnyitó hajós rendezvény a HUNGEXPO-n . • Utolsó frissítés: 2014. január 29.
Szerző: hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20130709_Brutalis_rekorddal_sokkol_a_nemet_napener

 

 

 

Mondja el a véleményét!