Ágyban laptopozni?

Ennyire veszélyes az ágyban laptopozás?

Egy 25 éves fiú tűzhalálával riogat egy neten terjedő körlevél. A tragédia valóban megtörtént, a laptop szerepe azonban az adott esetben nem volt egyértelmű.

Így szól a szöveg:

“FIGYELEM! FONTOS!

Egy 25 éves fiú halt meg abban a tűzben, amit a képen látható laptop okozott. A tűzoltókat a szomszédok hívták, mikor látták, hogy sűrű fekete füst jön ki a házból. Sajnos a fiún már nem tudtak segíteni.
A vizsgálat megállapította, hogy a tűz idején a laptop a fiú ágyán volt, bekapcsolva. A vizsgálat nem tudta egyértelműen megállapítani a tűz okát, de feltételezések szerint az ágyban lévő laptop hűtőventilátora nem kapott elég levegőt, hogy hűtse a számítógépet, ami így felforrósodott. A fiú még csak fel sem ébredt a tűzre, szén-monoxid mérgezésben halt meg.
Kérek tehát mindenkit, hogy ne használja az ágyában a laptopot, és soha ne feküdjön le aludni, ha az be van kapcsolva. Használat után a készüléket ki kell kapcsolni, és ki kell húzni a konnektorból, használat közben pedig figyelni kell, hogy a készülék megfelelően tudjon szellőzni. Elektromos berendezésnek nincs keresnivalója az ágyban!
Életet menthet! Kérlek benneteket, osszátok, hogy mindenki tisztában legyen vele!”

A valóság, ami azóta egyébként – a Tűzoltóság.info jóvoltából – magyarul is olvasható a Facebookon:

– 2010 júniusában valóban meghalt a 25 éves Arun Gopalratnam a szobájában kitört tűzben,
– a tűz kiváltó okát azonban a hatóságoknak nem sikerült megállapítaniuk,
– tehát egyáltalában nem biztos, hogy csak mert volt egy mobiltelefon és egy laptop is a szobában, ezek a készülékek okozták a tüzet,
– ahogy az  sem törvényszerű, hogy az ágyban laptopozás lakástüzet okozzon,
– még ha volt is néhány példa hasonlóra,
– persze ettől függetlenül lefekvéskor érdemes kikapcsolni és kitenni az ágyból a laptopot – ez azonban nem a fenti történet tanulsága, hanem a józan ész diktálja.

Források: Snopes + Hoax-Slayer

http://www.urbanlegends.hu/2013/08/ennyire-veszelyes-az-agyban-laptopozas/

 

 

Mondja el a véleményét!