Állambarát kapitalizmust!

Állambarát kapitalizmust!

A nyolcvanas évek óta a konzervatívok bizalmatlanná váltak az állammal szemben. Megfeledkeztek róla, hogy a piac működésének és a konzervatív értékek érvényesülésének alapfeltétele az erős központi hatalom – figyelmeztet Charles Murray és Francis Fukuyama.

Miért rossz a kapitalizmus imidzse?” – teszi fel a kérdést Charles Murray libertárius politológus a Wall Street Journal hasábjain.

A kapitalizmusnak köszönhetően a jólét soha nem látott mértékben növekedett. Azokban az országokban, amelyek kimaradtak a kapitalista fejlődésből, az emberek ma is nyomorban élnek – írja Murray. Hogy a baloldal kritikus, az nem meglepő, az viszont már annál inkább, hogy újabban a jobboldal is egyre bizalmatlanabb a piaccal szemben, és a szabad verseny korlátozását szorgalmazza.

Murray szerint a kiábrándulás oka az, hogy a kapitalizmus a nyolcvanas évek óta egyre kevésbé szól a piaci versenyről. A kapitalizmus korábbi sikere abban állt, hogy széles rétegek előtt nyitotta meg a felemelkedés lehetőségét a szabad verseny révén. Az elmúlt évtizedekben azonban a kapitalizmus mindinkább a pénzpiacokat jelenti. A tőzsdei spekulációból szerzett gazdagságnak viszont nincs társadalmi hozadéka, ellentétben a termelésből történő vagyonszerzéssel, ezért az ilyen felemelkedés nem is tekinthető erényesnek.
A teljes cikk itt olvasható: http://www.metazin.hu/node/2622
2012. október 25.

Mondja el a véleményét!