Ezért ne üljünk sokat egy helyben

 
Egyértelmű, hogy a munka-tP1080058eljesítménynek jót tesz az íróasztalnál töltött rengeteg idő, de ha túlzásba visszük az ücsörgést, az egészségünk láthatja kárát.
A szívbetegségek kialakulási esélye egyenesen arányos a naponta íróasztalnál töltött munkaidővel. Ráadásul a gerincünk, vállaink és csípőnk is károsodhat az ülő életmód miatt. „Fontos, hogy minden nap beiktassuk a mozgást az életünkbe” – mondja Julia Henderson-Kalb, a Saint Louis Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa. „A testedzés nem csak a kedélyállapotunkat javítja, agyunkat és memóriánkat is felfrissíti.”
Persze nem tölthetjük minden ebédszünetünket az edzőteremben, de kisebb változtatások beiktatásával sokat tehetünk egészségünkért. Ha például szék helyett gimnasztikai labdán töltjük napjainkat, erősíthetjük has- és hátizmainkat, valamint javíthatjuk a testtartásunkat. Lehetőség szerint állva vagy sétálva telefonáljunk, és állítsunk be emlékeztetőt, ami óránként jelzi, hogy ideje felkelnünk és mozognunk kicsit.
Amikor csak tudunk, lépcsőzzünk, és használjuk a más emeleteken lévő mosdókat. Fontos, hogy ne a munkahelyünkhöz legközelebbi parkolót válasszuk. Hordjunk lépésszámlálót, és tegyünk meg naponta legalább hatezer lépést. Tartsunk könnyebb súlyokat és erősítő szalagokat a munkahelyünkön, hogy bármikor edzhessünk egy kicsit.

HVG.HU EGÉSZSÉG

2012. március 02 Szerző: Medipress

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?