A Kádár-korszak emléke

Interjú – Iványi Gábor lelkészt a mostani kormányzás a Kádár-korszakra emlékezteti

A szocializmusban elszenvedett üldöztetés images (2)után legvadabb álmaiban se gondolta volna, hogy vallási közösségétől a demokráciában, pont a Fidesz kormányzása idején megvonják az egyházi státuszt. Iványi Gábor lelkészt hajdan bizalmas viszony fűzte Orbán Viktorhoz, két gyerekét is ő keresztelte. Eljött az idő, amikor bizonyos vallási közösségeket jogfosztott állapotba akarnak kényszeríteni

– Kevesen tudják, hogy a Kádár-korszakban kénytelen volt éveken át „utcai prédikátorként” végezni lelkészi szolgálatát.

– A hetvenes években kis időbeli eltéréssel az adventistáknál és az én egyházamban, a metodistáknál is tisztogatások kezdődtek. A Kádár-rendszerrel kollaboráló egyházi vezetők megszabadultak a számukra kellemetlen csoportoktól. Az adventistáktól kitett társaság megalakította a Keresztény Advent Közösséget, mi pedig létrehoztuk a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget.

Mindkét egyházban ugyanaz játszódott le, azzal a különbséggel, hogy ellenünk még bírósági eljárás is indult. Ötödmagammal felfüggesztett börtönbüntetést kaptam. Mivel illegalitásba kényszerítettek, csak az utcai igehirdetés maradt. Négy és fél éven keresztül tartott: a kizárásunktól kezdve egészen 1981 októberéig, amikor is az Állami Egyházügyi Hivatal kegyeskedett elismert vallási felekezetté nyilvánítani minket.

A cikket ITT olvashatja teljes terjedelmében
http://nol.hu/lap/mo/20111205-nyilvan_a_joisten_is_fideszes

Czene Gábor| Népszabadság| 2011. december 5. |60 komment

Mondja el a véleményét!