Felismerhetetlenné válik a Föld 2050-re

Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az egyre növekvő népesség, valamint az egyre kevesebb és drágább élelmiszer miatt szűk 40 év múlva már a jelenlegitől teljesen eltérő képet mutathat a bolygónk.images-7

A Discovery weboldala az ENSZ előrejelzését idézve hívja fel a figyelmet, hogy a Föld lakossága még az idei év során elérheti a hétmilliárd főt, 2050-re pedig már kilencmilliárdra gyarapodhatunk.
„A növekedés leginkább a fejlődő országokat, főleg Afrikát és Ázsia déli részét érinti” – nyilatkozta a Discovery-nek John Bongaarts, a Population Council nevű nonprofit szervezet munkatársa.

Egyre égetőbb a probléma

„Ahhoz, hogy ennyi embert ellássunk táplálékkal, annyi élelmiszert kell megtermelnünk az előttünk álló 40 évben, mint amennyit az utóbbi 8000 esztendő során” – figyelmeztetett Jason Clay, a Világ Természetvédelmi Alap (WWF) munkatársa a tudományos progressziót támogató amerikai szövetség az AAAS (American Association for the Advancement of Science) éves gyűlésén. „Ha a jelenlegi trend folytatódik, 2050-ben nem fogunk ráismerni a bolygónkra.”

„A rohamosan növekvő népesség az olyan problémákat is fokozza majd, mint például a különböző erőforrások kimerülése” – tette hozzá John Casterline, az Ohio State University populációkutató projektjének vezetője. Hozzátette, hogy a családok bevételei várhatóan növekedni fognak a következő 40 évben – globális szinten megháromszorozódnak, de a fejlődő országokban megnégyszereződnek – ez pedig tovább fokozza az élelmiszerellátásra nehezedő terheket. Az emberek ugyanis, minél jobb anyagi körülmények között élnek, annál több húst fogyasztanak. Mintegy fél kilogramm hús előállításához pedig 3,4 kilogramm gabonára van szükség, ennek nagyjából a fele szükséges azonos mennyiségű sajt, vagy tojás megtermeléséhez – magyarázták a rendezvényre meghívott szakértők.letöltés (1)

„Több ember, több pénz, nagyobb fogyasztás, de ugyanaz a bolygó” – mondta Clay, aki sürgette a kutatókat és a kormányokat, hogy dolgozzanak ki módszereket a gazdaságosabb élelmiszertermelés érdekében.

A népességkutatással foglalkozó szakértők a családtervezés fontosságára hívták fel a figyelmet, kiemelve, hogy a túlnépesedés főként a fejlődő országokban okoz komoly problémákat.
„Az elmúlt húsz évben nagyon kevés figyelmet fordítottunk a családtervezésre, napjainkban azonban már kénytelenek vagyunk ezzel is foglalkozni, főként a klímaváltozás és az emelkedő élelmiszerárak miatt” – tette hozzá Bongaarts.

Mondja el a véleményét!