A család és a (magán)tulajdon anno 1862.

Micsoda boldog idők !!! Amikor még Madách ezeket a fogalmakat leírta, volt magántulajdon. Ha visszatekintek erre az időre, sóhajtva veszem tudomásul, hogy felébredtem. Csak emlék, vagy káprázat volt mindez !? Ha azok az országos urak – akkor még – nem vették észre, hogy a magyar embereket szívbaj nélkül lehet megfosztani spórolt pénzüktől, elvenni öreg napjaikra félretett vagyonrészüket, ha ma élnének,biztosan nagyon bánnák.images

Mennyi nagyszerű tervet , haveri ötletet lehetett volna megvalósítani ennyi pénzből? Például a régen dédelgetett FALANSZTERT, ahol senkinek sem kell aggódni a nyugdíja miatt. Hiszen ez egyszerűen nincs. Mindenkiről – születéstől halálig – az ÁLLAM  gondoskodik.

Van aprólékos gonddal kidolgozott szaporodási-halálozási stratégia. A napi elfoglaltságot/élelmezést tudósok tervezték meg, grammnyi pontossággal kiszámolva az energiát adó, szintetikus (élelemhez hasonló) matériát. Minden a legnagyobb precizitással kidolgozott tudományos tervek szerint menne az idők – és a készletek – végéig.

Hát ez – ismerjük be –  minden időkben a “Haza Atyjának” címére pályázó önjelölt szíve vágya lehet. Ha csak az istenadta NÉP nem kezdi ki a csodálatos elgondolásokat, kicsinyes, önző szempontjaik – ősi megszokások, mint például a CSALÁD és a TULAJDON ósdi hagyományai – mentén ??images (1)

HARMADIK SZÍN
(Pálmafás vidék a paradicsomon kívül. Kis durva fakaliba. Ádám cövekeket ver le kerítésül. Éva lugost alkot. Lucifer.)
ÁDÁM
Ez az enyém. A nagy világ helyett
E tér lesz otthonom. Birok vele,
Megvédem azt a kártevő vadaktól,
És kényszerítem nékem termeni.
ÉVA
Én meg lugost csinálok, éppen ollyat,
Mint az előbbi, s így körénk varázsolom
A vesztett Édent.
LUCIFER
Vajh, mi nagy szavat
Mondottatok ki. A család s tulajdon
Lesz a világnak kettes mozgatója,
Melytől minden kéj s kín születni fog.
És e két eszme nő majd szüntelen,
Amíg belőle hon lesz és ipar,
Szülője minden nagynak és nemesnek,
És felfalója önnön gyermekének.

Mondja el a véleményét!