„Jó erkölcsbe ütköző” a nyugdíjbefizetések államosítása a szakszervezetek szerint

 
Főoldal

 

2010. november 17., szerda, 10:05 • Utolsó frissítés: 2010. november 17., szerda, 10:07
Szerző: MTI


A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint „jó erkölcsbe ütköző”, hogy a kormány államosítja a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket.
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a kötelező magán-nyugdíjpénztárakba befizetett magánvagyonoknak az állami költségvetésbe történő átirányításával „jó erkölcsbe ütköző módon tett, illetve tesz szert állami bevételre” – közölte a SZEF ügyvivő testülete nevében Varga László elnök szerdán az MTI-vel.
A SZEF szerint az átalakítással a kormány „nem csak elvette, illetve folyamatosan elveszi a magántulajdont”, kizárva ezzel az öröklést, hanem „megfosztja a tulajdonosokat attól az összegtől is, amellyel a befizetések a hozamoknak köszönhetően gyarapodtak, gyarapodnának”.
A SZEF ügyvivő testülete a közleményben hangsúlyozza, hogy a kormány „az információk elhallgatásával szeretné rávenni a pénztártagokat arra, hogy befektetéseiket, beleértve az esetleges önkéntes és munkáltatói plusz befizetéseket, továbbá a változó tagsági idő alatt képződő hozamokat bocsássák az állam rendelkezésére”.
Az így átkerült százmilliárdokat a SZEF álláspontja szerint „az állam feléli”, mert az állami nyugdíjrendszer mögött nincsenek megtakarítások, a jövedelmekből levont járulékokból és az azt kiegészítő költségvetési befizetésekből működik. Kiemelik: a mai nyugdíjkorhatár megtartása mellett, – a demográfiai adatokat is figyelembe véve – néhány évtized múlva több lesz a nyugdíjas, mint a járulékfizető, így a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása csak akkor nem okozza az állami nyugdíjrendszer csődjét, ha a nyugdíjkorhatárt a kormány radikálisan megemeli. Ez pedig elfogadhatatlan – fűzik hozzá.
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tiltakozik az ellen is, hogy a kormány az érdekegyeztetés szabályainak teljes figyelmen kívül hagyásával alakította át a magán-nyugdíjpénztári rendszert. A SZEF ugyanakkor minden elkövet azért, hogy a társadalmi párbeszéd rendszerét fenntartsa, mivel az „egyoldalú, a jogállami normáktól idegen döntések elfogadhatatlanok” – olvasható a közleményben.
© HVG Online Zrt. Minden jog fenntartva.

Mondja el a véleményét!