Testek álmai – befejezés (?)

A kövérség Nyugaton már-már járványos méreteket öltött, különösen az Egyesült Államokban, ahol a testtömegindex alapján 1960 és 1980 között a férfiakat 13, a nőket 17 százalékban érintette. 1991-re számottevő arányban nőtt a kövérek száma, napjainkban az amerikai férfiak 28, a nők 34 százaléka túlsúlyos. A nyugati világ több más országa is hasonló gondokkal küzd. Az Egyesül Királyságban a nők 38, a férfiak 44 százaléka túlsúlyos vagy kövér. A testtömegindex azonban csak a bajok egyik oldalát mutatja: ha a kövérség egyéb mércéit tekintjük, még rosszabb a helyzet. Lássuk pl. azt, hogyan oszlik meg a zsír a testen. Azoknál, akiknél a zsír a derék- és hastájon rakódik le a legnagyobb mértékben, sokkal nagyobb a 2. típusú diabétesz kifejlődésének esélye és a koleszterinszint.
A kutatók nem tudják biztosan, miért éppen e zsírlerakódási tájék a legveszélyesebb, de valószínű, hogy onnan kerül a legnagyobb mértékben a zsír a véráramba, és belső szerveikben is hasonlóan magas a zsírtartalom. Érdekes azt is megnézni, hogyan változott a derékbőség az idők során. Amerikában 1961 és 2000 között a férfiak derékbősége 9,9, a nőké 23,2 cm-rel nőtt. Ha a derékbőséget vesszük alapul, az amerikai férfiak 40, a nők 60 százaléka tekinthető kövérnek Az is kiderült a vizsgálatokból, hogy a zsírtömeg testünkben az izmok rovására gyarapodik.

Aggasztó trend figyelhető meg a gyerekeknél is. Náluk is jellemző a zsír gyarapodása az izmok helyett, még akkor is, ha érdemben nem nő a súlyuk. Nőtt az elmúlt évtizedekben a brit gyerekek derékbősége is. Különösen feltűnő ez a lányoknál, akiknél napjainkban divatnak számít a csipő nadrág és a top, vagyis közszemlére teszik a hasukat. A zsírosodás oka nem elsősorban abban keresendő, hogy többet eszünk, hanem abban, hogy romlik az elfogyasztott táplálék minősége: sok bennük a zsír és a cukor, kevés a tápanyag. Ezzel egyidejűleg egyre kevesebben és kevesebbet mozognak.

Néhány kutató még arra is vette a fáradtságot, hogy kielemezte a Playboy középoldalán látható hölgyek testarányait 1953-tól 200-ig. Azt tapasztalták, hogy az idő múltával csökkent a mellbőség és a csípőbőség, viszont nőtt a derékbőség.

A testtömegindexük is alacsonyabb lett, s mindez arra utal, hogy az „ideális” nő és a valóságos nő közötti szakadék egyre mélyül. Egy nőknek szóló magazin férfimodelljeinél azt tapasztalták, hogy a férfiak vékonyabbak, ugyanakkor izmosabbak, mint korábban. Mindez összefüggésben áll a férfi és a nő megváltozott társadalmi szerepkörével a nyugati világban.
A férfi már nem az egyedüli családfenntartó, és férfiasságát egyre inkább izmos testével igyekszik kihangsúlyozni.


Nos, a címben felvetett téma körüljárása nehezebb, mint egyes embereké,akik biztosan szeretnének könnyebbek – karcsúbbak- lenni.
Gyűjtőfogalomnak az akkori (a múlt század végi) EÜ kormányzat a SZÍVBETEGSÉG MEGELŐZÉSI PROGRAM nevet adta.
Ez volt anno 1987-88-ban az alapvető, önkéntes szolgálati irányom, a TESTSÚLYCSÖKKENTŐ tanfolyam, csekély 23 hetes időtartam,  hetenkénti foglalkozásokkal.
Forrás:Természet Világa 136. évf. 2. szám

Dénes Ottó

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?