Az agy táplálékai

Ahhoz, hogy testünk tökéletes állapotban legyen, ugyanúgy jó minőségű „üzemanyaggal” kell ellátni, mintha egy luxusautót kényeztetnénk. Ám nem csak a test igényel vitaminokat és ásványi anyagokat, hanem az agy is.P1040448

Cicero, a csavaros eszű szónok szobra
Az agy betegségei mindenképpen kapcsolatba hozhatók az idegek és a keringés állapotváltozásaival. Ezért rehabilitációs és megelőzési céllal elsősorban a keringés javítása, és az idegek erősítése legyen a legfontosabb étrendünk helyes kialakításában.

A B-vitaminban gazdag élelmiszerek – hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, amerikai mogyoró, a legtöbb zöldség, tej, sörélesztő, tojás, hal, leveles zöldfőzelékféle – rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet. Az érfalak és az agy bizonyos szintű regenerálódását elősegítik a hajdinából, zab- vagy rozspehelyből készült kásák, tengeri halak, a hagyma, a fokhagyma. A telítetlen zsírsavak közül a hidegen sajtolt tökmagolaj ajánlott – a vacsorára fogyasztott hagymás pirítós rozskenyér elkészítéséhez például. A csíráztatott rozs napi fogyasztása is igen jótékony hatású.

Az író és a tejsavó is tisztítja az ereket. Fontos továbbá, hogy az A-, C- és E-vitaminokban gazdag zöldségeket nyersen fogyasszuk, ha lehet, minden étkezéshez. A naponta frissen préselt nyers zöldséglevek (sárgarépa, cékla, zeller, retek) gondoskodnak a leghatásosabban a szervezet sav-bázis egyensúlyáról.

Az agyszélhűdésben szenvedők izomműködése zavart, ez sokszor megnehezíti az étel megrágását, lenyelését. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani az élelmiszerek elkészítésére.
Sarok Zsuzsa Új DN

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?