Mit tanulhatunk a Kék zónáktól ?

A Hosszú élet oázisai c. könyv több remek témát kínál, ha a blog előző témáit is hozzágondoljuk.

A lényeget abban látom, hogy mit lehetne megvalósítani a tőlünk távoli és eddig alig ismert népek öregeinek életstílusából, mindennapjaiból.  A könyv bevezető részéből idézek. (22-23.oldal)

„Úgy gondoljuk, ezáltal egy használható képlethez jutunk, az eddig elérhető legjobb, leghitelesebb információhoz, mellyel további aktív esztendőket adhatunk várható élettartamunkhoz…. vezető életmód tanácsadók kidolgoztak egy akciótervet is, hogy milyen módon építsük be életünkbe a hosszú élet titkait. És íme a jó hír: nem kell mindegyiket alkalmaznunk.Bemutatunk egy „a la carte menüt” , tele mindenféle izgalmas dologgal. kiválaszthatjuk a számunkra legjobbakat, és követve a tanácsokat mindennapi életünk részévé tehetjük azokat…bármit is választunk, hónapokkal, vagy akár évekkel hosszabbíthatjuk meg életünket.
A Föld Kék Zónáiban több évszázadnyi-vagy akár évezrednyi -emberi tapasztalat van összesűrítve. Hiszem, hogy nem véletlen az a mód,eljárás, vagy tudás, ahogyan az itt élők étkeznek, kommunikálnak egymással, elkerülik a stresszt, öngyógyítanak, távol maradnak a betegségektől és az sem, amilyen hozzáállással közelítenek önnön életükhöz, mely aztán további jó évekkel ajándékozza meg őket…. Mindössze nyitottnak kell lennünk és figyelnünk, hallgatnunk kell rájuk, hogy tanulhassunk tőlük….S ki tudja, talán épp ez fogja megváltoztatni teljesen az életét.”Következik:
A hosszú élet igazsága, tíz jó évet veszíthetünk.

Dénes Ottó

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?