Kommentárom: az alábbi cikk közzétételét nem elsősorban az indította útnak, hogy a táplálék kiegészítőket reklámozzam, de az inkább, mert én magam is kénytelen vagyok néhányat fogyasztani. A lényeg, hogy a HAZAI termékek MIÉRT váltak értéktelenné (bocs, de mondjuk csökkent értékű élelemmé) a piaci/bolti kínálatban.(D.O).
Sokan hallottak már arról, hogy a termőtalaj minősége romlott az utóbbi évtizedekben. Én is közöltem hasonló, de sokkal kevésbé részletes adatokat a témában. A romlás mértékéről azonban csak keveseknek van fogalmuk. Az alábbiakban sokkoló tényeket közlök a hihetetlen mértékű tápanyaghiányról.
Forrásom a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. weboldala. A cég ellenőrzi és tanúsítja a magyarországi ökológiai élelmiszer-gazdasági szektor szereplőinek munkáját. A Biokontroll nonprofit kft-ként működik, így nem vádolható semmiféle anyagi érdekeltséggel a témában.
A tanulmány teljes tartalmát, változtatás nélkül megtalálja az alábbi két linkre kattintva.
Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás (1)
Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás (2)
Aki nem akar hosszasan bogarászni a terjedelmes szövegben, annak (elrettentésül) változtatás nélkül alább mellékelek néhány táblázatot az eredeti anyagból.
Egyetlen megjegyzést fűzök csak az adatokhoz:
Igaz, hogy katasztrofális csökkenést látunk a tápanyagok koncentrációjában, de a valós helyzet ennél még rosszabb, hiszen a kiindulási adatok sem tekinthetők optimálisnak.
Vigyázat! Az alábbiakat csak erős idegzetűeknek ajánlom!
(Sajnos a táblázatokat nem sikerült eredeti formában átmásolni, ezért az eredeti cikket ajánlom azoknak, akiket alaposabban érdekel. D.O. http://www.drmineral.hu/tapanyaghiany
Weiser-Zaitschek
(1929)
Horti-Baintner
(1976)
Országos tak. ellenőrzési
adatok(1993)
Ca
21,8
17,1
13,6
P
2,5
3,0
3,7
Ca/P
8,5/1
5,7/l
3,7/1
1. táblázat. A zöldlucerna Ca- és foszfor-tartalmának alakulása (1929-1993, g/kg szárazanyag)
19621
19882
20053
Paradicsom
500
210
90
Zöldpaprika
310
165
140
Fejessaláta
330
292
280
Spenót
1500
1330
1330
Kukorica
220
200
80
Sárgarépa
440
460
280
Megjegyzés: 1 Tarján R. – Lindner K.; 2 Bíró Gy. – Lindner K.; 3 Radler I.
2. táblázat. Néhány fontosabb növény Ca-tartalma, mg/kg
19424
19675
1988 6, 2
19957
20053
Burgonya
110
42
6
4
5
Répafélék
266
130
31
7
8
Kukorica
78
43
35
18
15
Megjegyzés: 4 Oláh A. et al; 5 Baintner K.; 6 Kakuk T. – Schmidt J.; 7 Bíró Gy. – Lindner K.
3. táblázat. Néhány fontosabb növény Fe-tartalma, mg/kg
19665
19902
20053
Kukorica
6-12
4,0
3,0
Borsó
1-2
0,8
1,0
Tej – nyári
– téli
3,5-4,5
0,4-1,8
0,2
0,2
Fejeskáposzta
20-30
0,4
0,4
Sárgarépa
150-250
120
120
4. táblázat. Élelmiszerek és takarmány-alapanyagok kation-tartalma, mg/kg
Niacin (B3)
19528
19629
198110
20053
Tojás (egész)
23,0
17,0
17,0
1,0
Tej (tehén)
9,0
2,0
0,5
0,5
Zab
25,0
–
10,0
3,0
Piridoxin (B6)
Búza
4,0
–
3,0
2,7
Kukorica
20,0
6,0
4,0
0,6
Folsav
196811
19882
20053
Kukorica
0,50
0,26
0,15
Megjegyzés: 8 Tangl H.; 9 Tarján R. – Lindner K.; 10 Tarján R. – Lindner K.; 11 Tangl H.
5. táblázat. Néhány élelmiszer jellemző vitamincsökkenése, mg/kg
Mit tehetünk, mi kárvallottak ebben a helyzetben.
Véleményem szerint legalább három lehetőségünk van.
1/ Kivárjuk, amíg a modern mezőgazdaságot nem a profit utáni hajsza, hanem az emberi bölcsesség kezdi irányítani. Ennek beköszönte szerény optimista becslésem szerint évszázadokban mérhető.
2/ Naponta százszor elmondjuk magunknak, hogy a piacon vásárolt jó „hazai” terményben minden benne van. Ez is jó megoldás lehet, mert a hit ereje bearanyozza majd hátralévő éveinket.
3/ Szembenézünk a valósággal, amin sajnos nem tudunk változtatni, és megpróbáljuk pótolni az élelmiszerekből hiányzó tápanyagokat.
Ebben tudok én segítséget nyújtani, akár tanáccsal, akár a hiányzó tápanyagok biztosításával,kiváló minőségű kiegészítők formájában.