sütőtök Ne mondjon le róla, mert könnyen emészthető, egészséges és finom
A télen kapható csemege gazdag béta-karotinban, A- és E-vitaminban. Magjában vas, foszfor, magnézium és cink van.
AS-összeállítás
A tök minden fajtája az Újvilág felfedezése után került Európába. A tök őshazája Mexikó és Közép-Amerika más vidékei. Míg az őslakóknak legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a kukorica vagy a bab, addig a többi kontinensen teljesen ismeretlen volt. Bár a spanyolok az 1500-as évek elején már magukkal hozták, európai karrierje mégsem volt gyors. Itáliában zöld változatát cukkini néven a 18. századtól kezdve termesztik. A tök és a sütőtök azonban csak a 19. századtól kezdve vált népszerűvé kontinens szerte.
Levest, zöldségételeket, süteményeket, italt készítenek belőle. A népi gyógyászat is régóta alkalmazza emésztési bántalmak, köszvény és hasonló betegségek ellen. Mivel sokáig eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos lesz, egész télen kedvelt csemege.
Gyors vacsorának: rizses lepényben, forrón tálalva
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE:
30 dkg. sütőtök, 1 tasak gyors rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. vágott petrezselyem, 3 ek. reszelt parmezán sajt, 1 tojás, 1 ek. ételízesítő, 1 kk. szárított zsálya, só, őrölt fehér bors, bő olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
1. A rizst a tasakon leírt utasítás szerint főzze meg, csepegtesse le, majd a tasakot bontsa ki, a rizst szétterítve hagyja kihülni. A sütőtököt hámozza meg, magozza ki, a húsát reszelje le. A hagymát tisztítsa meg és nagyon aprón vágja össze.
- A kihűlt rizshez adja hozzá a reszelt sütőtököt, a parmezán sajtot, a tojást, a hagymát, az ételízesítőt, a zsályát, a petrezselymet, csipet sót és jel kávéskanál borsot. Alaposan dolgozza össze.
- Serpenyőben forrósítson kb. 1 ujjnyi olajat. A sütőtökös
masszából rakjon bele evőkanálnyi adagokat, a kanál hátával kissé lapítsa el, és a lepények mindkét oldalát kb. 5-6 perc alatt süsse szép pirosra, ropogósra. Szedje papírszalvétára, hogy az felszívja a felesleges olajat. Azonnal, forrón tálalja.
Egytálételnek: csőben sütve
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE: 80 dkg Sütőtök, 10 dkg durvára vágott dióbél, 2 szelet korpás kenyér, 3 ek. vaj + a tálhoz, 1 ek. ételízesítő, 2 ek. citromlé, 2 ek. méz, 2 tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, só, borsikafű.
ELKÉSZÍTÉS
1. A sütőtököt vékonyan hámozza meg, magozza ki, a tökhúst vágja kb. fél cm-es csíkokra. Serpenyőben forrósítsa fel a vajat, tegye bele a tököt, szórja meg az ételízesítővel, és kb. 15 perc alatt párolja puhára. Tegye bele a héjától megszabadított, kockára vágott kenyeret, a diót, locsolja meg a citromlével, és keverje össze a mézzel.
2. Tűzálló tálat kenjen ki vajjal, simítsa bele a megpárolt sütőtököt. Öntse rá a felvert tojásokból a tejföllel, a reszelt sajt felével, sóval, borssal kikevert masszát. Simítsa el. Szórja meg a maradék sajttal, és 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 percig süsse. Frissen-forrón tálalja.