Az elkövetkező időben a kenyérről fogok bejegyzéseket írni. A téma a történelem előző évezredeibe visszanyúló érdekes és ma is használható történeteket tartalmaz. Természetesen a fő vonalat a bibliában olvasható szövegek adják. Mostani képeinket egy hittestvérem – Ripszám János – készítette és, hogy ezt is beágyazzuk a régmúltba, előbb egy ószövetségi históriát olvassunk el, amiben a kenyérkészítésnek a legegyszerűbb változata lesz leírva. Azért ezzel kezdjük, mert a mai főtéma – a zabkenyér – mindenbe
Királyok I. könyve 17. fejezetéből. Illés prófétáról van szó, akit az Úr elküldött egy feladatra, beszéljen Akháb királlyal. Előbb azonban …..
10….útra kelt és elment Careftába. Amikor a város kapujához ért, épp ott volt egy özvegyasszony – rőzsét szedegetett. Megszólította és azt mondta neki: „Hozz nekem egy kis vizet korsóban, hadd igyam!” 11Amikor elment hozni, utána szólt: „Hozz egy harapás kenyeret is!” 12Azt felelte: „Amint igaz, hogy a te Istened él: nincs sütve semmim, csak egy marék lisztem van a szakajtóban, meg egy kis olajam a korsóban. Épp azon vagyok, hogy rőzsét szedjek, aztán megyek és elkészítem magamnak és fiamnak. Megesszük, aztán meghalunk.” 13Illés azonban így válaszolt neki. „Ne félj! Menj, s tedd, amit mondtál; csak előbb csi
Most tehát a mai kor lehetőségei szerint készítsünk „egy kis lángost…” Ez élesztő nélküli lepény. A technikája részletesen olvasható alább.
Az egészségért tenni valamit nem nehéz.Elsőként a célokat lássuk világosan ! Egyik embernek a túlsúly mérséklése, a másiknak – vagy akár többeknek is – a székrekedés lek
A filozófiai tölteteket hordozó üldögéléseknél,amiket a lakás legkisebb helyiségében élünk meg, – gondoljunk Auguste Rodin:A GONDOLKODÓ szobrára – elengedhetetlenül szükséges a laza, lehetőleg könnyedén eltávozó salakanyagtól való megszabadulás. Ebben egyetérthetünk!
Ez a lepénykenyér -többek között – erre is kiválóan alkalmas !! A garanciát erre a ZABKORPA csodatévő hatásai adják.
Az alapanyagot másból is összeállíthatjuk, például zabkorpa, zabliszt, vagy hajdinaliszt, vagy egyéb minél teljesebb őrlésű lisztek is megfelelnek.
A lisztkeverék mellett a víz, étolaj (mi az olívaolajat használjuk)

Az alkotórészek összekeverednek.A keverőkanál alaposan megdolgozza.A kis dunsztosüveg, mint „sodrófa”. Kb 5 mm vastagra hengereli a tésztát.

A vonalkázás, az „utcák”.
A végeredmény, amint elhagyja a sütőt, ahol légkeveréssel (Déneséknél 180 fokon és 15 percig) tartózkodott.Ez az adat azonban az alkotó (Ripszám János) műhelyében 200 fok és 20 perc volt. Ki-ki kísérletezze ki.) Az első kudarc megadja a paramétereket. Ha túlsül, ropogós lesz. Lehetőleg a színe közepes barna, inkább sötétszürke legyen.

(Ripszám János-Dénes Ottó)