Nem értem a sajnos szócskát! Miért nem inkább hálával és köszönettel adózik a cikk írója, hogy megtudhatta – és mi is – hogy arzénnal etetett vágójószágokat etetnek a mit sem tudó, ezért ártatlan – vevőkkel. Bár, aki kicsit is élni szeretne még, az eddig is igyekezett információkhoz jutni arról legalábbis, amit megeszik. Évekkel előbb nemzetközi botrányt kavartak a kínai csirkék körül. Az ok: a vágósúly gyorsabb elérése okából KLORAMFENIKOLLAL (hozamfokozó) etették és ezt – akkor – széles körben publikálták. Magyarország is beletette a kórusba a maga pár hangból álló kottáját.
Mi van most, hogy egy „újabb felfedezéssel” borzolják az idegeket? Eddig eltitkolták, (?) hogy a minél előbbi leölés érdekében tonnákra menő takarmány-megtakarítást lehet elérni, ha akár egyetlen hónapot is lerövidíthetnek a hizlalási időből? Minden a profit áldozati oltárán ég el, ha akarjuk, ha nem! Mi is! (Dénes Ottó)
Elismerték sajnos hivatalosan is: rákkeltő anyag van a csirkehúsban!
Végre hivatalosan is bejelentették az információt, amiről eddig csak beszéltek….talán jobb lett volna ha sosem tudjuk meg!?
Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet nyilvánosan is beismerte, hogy arzén található a csirkehúsban! Mielőtt fellélegeznénk, hogy hú ez Amerikáról szól…NEM! A szert sajnos Magyarországon is használják a nagyipari tenyésztésben!!!
Hogy hogyan került bele? Ételbe keverve adják a csirkéknek! Na de álljuk meg egy szóra, és nézzük meg hogy miért is! Nem nagy meglepetés!
Associated Press írása alapján a leggyakrabban használt arzén tartalmú hozamfokozó, a roxarsone serkenti a növekedést, kiirtja a parazitákat, és színt ad a baromfihúsnak. Önmagában a szer egyébként nem is lenne veszélyes, de a csirkék szervezetében méreggé alakul bomlástermékként!
Mit is okoz az arzén… nem kevesebb betegséggel hozható kapcsolat, mint az alábbiak:
- húgyhólyag-, tüdő-, bőr-, vese-, és vastagbélrák
- kisebb mennyiség rendszeres bevitele pedig részleges bénuláshoz és
- cukorbetegséghez vezethet.
Tulajdonképpen szinte nyílt titok, hogy Magyarországon is arzénos tápot adnak a csirkéknek a nagyipari csirketenyésztésben! Még az illetékes hatóságok sem tagadják, bár azt igen, hogy az egészségre káros lenne!
És most kapaszkodjunk meg! A bevizsgált termékek 70%-a nálunk is tartalmazta az arzént!!!
Vajon a háztáji csirkével is ez a helyzet, illetve, akkor mostantól miből csináljuk a csirkepaprikást…?
Forrás: http://civilhir.net/