Ősz végén érkezik el a cékla szezonja. Legtöbben savanyítják, de egyre többen ismerik fel: ennél sokoldalúbban is felhasználható. Földes, édeskés zamata igen izgalmas, ráadásul gyönyörű szine minden tányért feldob.
Az oroszok régóta tudják, hogy a céklából páratlan ízű leves lesz: ez a borscs, amelyben a cékla, a savanyú káposzta, a marhahús és a hagymák nagyszerűen kiegészítik egymást. Lehet héjában főzni, de sütőben vagy serpenyőben is megsül, és úgy még intenzívebb az íze.
Lila hagymával, jó olajjal, almával és feta sajttal keverhetünk belőle salátát friss kenyér mellé, vagy fűszerezhetjük pikánsan mondjuk egy kevés római köménnyel, vagy grillezhetünk kecskesajtot. Ha pedig krumplipüré mellé kerül a tányérra, bármilyen húshoz vagy halhoz kiváló, azonkívül igen egészséges is.
Sok káliumot tartalmaz, ami nagyon jót tesz az izmoknak.
Sok káliumot tartalmaz, ami az izmokat támogatja, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, A-, B- és C-vitaminban, ami a vérképzésnek tesz jót.
Jó tudni, hogy a céklalé segít leküzdeni a náthát és az influenzát, ami ebben a náthás őszi időszakban igencsak jót tesz a szervezetnek.
De tisztítókúrát is tarthatunk vele, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat megszünteti és enyhe hashajtó. ■