Hátha igaz, ki kell próbálni…
Nem jutunk csődbe! Hha blöff ,egy próbát megér és lehet utána sosem(?) megyünk kenyérért.
Ennek a kenyérreceptnek az egyik lényege, hogy a tésztát nem kell dagasztani, viszont hosszú ideig kell keleszteni (min:12 óra). A másik pedig, hogy először lefedve kell sütni, és csak azután fedő nélkül.
Nagy előnye, hogy alig van vele munka, az eredmény mégis fenomenális. Íme!
Hozzávalók:
. 3 csésze kenyérliszt BL80-as (2.5dl/csésze)
. Másfél teáskanálnyi só
. Bő 1/4 teáskanálnyi instant, vagy 1/8 kocka friss élesztő
. 1/2 teáskanál cukor
. Másfél csésze langyos víz
Előkészületek:
Minimum 12 órával a tervezet sütés előtt előveszek egy nagy keverőtálat. A lisztet, sót, cukrot, instant élesztőt beleteszem és elkeverem. Ezután hozzáöntöm a vizet, és egy kanállal összekeverem. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle, elég, ha csak lazán, pár kavarással összeforgatjuk. Állagra nagyjából úgy kell kinéznie, mint egy sűrűbb nokedli tésztának. Letakarom, és félreteszem.
Elkészítés:
Tizenkét óra elteltével előveszem a tálat, és ha minden jól ment, akkor van egy nyúlós, ragadós, hólyagos megkelt tésztám. Fogom a tálat, és belenyúlva, a szélét, befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatom a tésztát. Ezután egy órára megint félreteszem pihenni.
Eközben előveszek egy jénai-tálat, aminek fedele is van (bármilyen fedővel rendelkező fém, vagy cserép sütőedény alkalmas). Ennek a tésztamennyiségnek, a másfél-kétliteres, kerek, vagy ovális jénai a legpraktikusabb.
A jénait beteszem a sütőbe, és 250 fokra előmelegítem, 20-30 perc alatt.
Amikor már biztos, hogy a sütő teljesen felforrósodott, kiveszem a jénait, egy kevés lisztet szórok bele, és a tésztát belefordítom a keverőtálból. Ha minden igaz, kb. félig tölti meg az edényt, visszateszem a fedőt, beteszem a sütőbe és 35 percig sütöm. Azután leveszem az edény tetejét, és még 20 percig sütöm.
Mikor kész, kiborítom a tálból, egy konyharuhába tekerve, egy rácsra téve hagyom hűlni.
Tippek, ötletek:
Ez egész, „dagasztás nélküli kenyér” őrület, a New York Times online kiadásának, főzős videó-mellékletével indult, és söpört végig a gasztro-blogokon.
Más blogokon írták, hogy a liszt egyharmadát, helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel, vagy más bioliszttel is, hogyha egészségesebb kenyeret szeretnénk.
Ha esetleg nem kapnánk BL80-as lisztet, a bioboltokban, vagy a nagyobb élelmiszerboltok biorészlegén kapható 100% búzasikér, abból tegyünk a sima lisztbe, egy evőkanálnyit.
Ez a kenyér önmagában is rendkívül finom. A hajszálvékony
leírhatatlanul ropogós héj, és a levegős-lukacsos, puha, mégis
rugalmas, lángosszerű belseje, egyszerűen ellenállhatatlan.