Káliummal és halállal ijesztgetik a fogyasztókat
Az interneten terjedő hírek hatására megugrott a patikákban az orvosi só, a nagytisztaságú nátriumklorid (NaCI) iránti kereslet. A különböző fórumokon megjelent írások szerint a boltokban kapható csökkentett nátrium- (Na) és megnövelt kálium- (K) tartalmú sók nem szabványosak, halálos veszedelmet jelentenek mind a beteg, mind az egészséges fogyasztókra.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet, az OÉTI-t kérdeztük meg a rémhírekkel kapcsoltban.
Az egészséges életmód érdekében változtatni kell sózási szokásainkon
– Az interneten számos butaság terjed. A patikák is beszámoltak ezeknek a híreknek a hatásáról, a gyógyszertárakban megugrott az orvosi só iránti kereslet. Ha bármi igaz lenne a különböző fórumokon megjelent, minden tudományos alapot nélkülöző cikkekből, már rég meghaltunk volna. Honlapunkon, a Nemzeti Sócsökkentő Programot bemutató oldalon mindenki választ kaphat a sófogyasztással kapcsolatban felmerülő kérdéseire – tudtuk meg dr. Martos Évától, az OÉTI főigazgató főorvosától. A hivatalos honlap megcáfolja a rémhírkeltőket: „A nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése egyaránt vérnyomáscsökkentő hatású, mind normális, mind magas vérnyomásos egyéneknél. Bizonyítottnak tekinthető, hogy minden olyan diétás módosítás, amely a Na-bevitel csökkentésére, illetve a K-bevitel növelésére irányul, jelentősen hozzájárul a lakosság egészségi állapotának a javulásához, a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás csökkenéséhez.
Az Amerikai Hypertonia Társaság 2009-ben megjelent állásfoglalása a vérnyomáscsökkenést eredményező táplálkozási ajánlásokról egyebek mellett javasolja, hogy a nátriumfogyasztás ne haladja meg a 2,3 grammot naponta, a káliumbevitel érje el a 4,7 gramm/nap szintet. Megállapítja, hogy egészséges egyéneknél, normál vesefunkció mellett a napi 4,7 gramm káliumbevitelt meghaladó étrend sem jelent semmiféle kockázatot, mivel a felesleg a vizelettel kiválasztódik.”
Vincefiné Simon Tímea dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó szerint is oda kell figyelni, hogy mennyi és milyen összetételű sóterméket használunk a konyhában.
– A jódozott tengeri sót ajánlom, ebből is elsősorban a minőségi termékeket.
A legjobb, ha zöldfűszereket használunk ételeink ízesítésére. Természetesen ebben is mértéket kell tartani, minél kevesebb sót, sós ételt ajánlott fogyasztani. A magyar konyhára jellemző a só nagy mennyiségű felhasználása, az egészséges életmód érdekében ezen változtatni kell. Baranyai