A rákos megbetegedések miatti halálozásban világelsők vagyunk
Világelsők vagyunk a daganatos megbetegedések miatti halálozások lakosságszámhoz viszonyitott arányában. Kevés vitaminokban, rostokban gazdag élelmiszert fogyasztunk, de a televízió elektromágneses tere és a bútorápolók is elősegithetik a rák kialakulását. Baranyában további gond, hogy a műtrágyával és vegyszerekkel szennyezett talajban rossz minőségű zöldség és gabona terem – állítják egyesek -, ez szintén oka lehet a betegségnek.
Húsz éve a magyar férfiak az első, a nők pedig a második helyen szerepelnek a daganatos megbetegedések miatti halálozások lakosságszámhoz viszonyított világranglistáján. Míg a 70-es évek elején ajak- és szájüregi daganat 370 férfi halálát okozta, addig mára csaknem 1700-an halnak meg évente a betegségben.
A szájüregrák megelőzését célzó szűrővizsgálatok csak néhány évvel ezelőtt kezdődtek meg hazánkban, a betegségben elhunytak számának drasztikus növekedése azonban nem csak ezzel, de a nem megfelelő táplálkozással is – ami a különféle daganatok 40 százalékánál kimutatható az okok közt – magyarázható – emelte ki előadásában dr. Farkas Ilona, a tegnap Pécsi Tudományegyetemen tartott konferenciát szervező „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány titkára.
A szakember szerint több nyers, adalékanyagok nélküli, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét kellene fogyasztani, a méregtelenítést ez nagyban elősegítené. A barna kenyér például ideális táplálék lenne, ha valóban magvakból készítenék és nem színeznék malátával, nem tennének bele különféle adalékanyagokat. Egy európai ember évi mintegy öt kiló szintetikus anyagot fogyaszt el íz- és állományjavítók formájában, a különféle májkárosodások ezért is gyakoriak.
Dr. Mánai Géza, a gödöllői Szent István Egyetem munkatársa szerint az sem mindegy, hogy a nyersanyagokat honnan szerezzük be. Az ország egyes megyéihez hasonlóan Baranyára is igaz, állítja, hogy a vegyszerek és műtrágyák rendszeres használata miatt a talaj rossz minőségű, a rajta termett növények kalciumban és magnéziumban szegények. Így nem véletlen, hogy a megyében a csontritkulásban szenvedők száma közel kétszer annyi, mint Szeged vagy Győr környékén.
A hazai sertésállomány májának 70 százalékát az állatorvosok nem engedik ki a vágóhídról. A hozamfokozóval és adalékanyagokkal teli tápok miatt ugyanis az állatok méregtelenítéshez elengedhetetlen szervében rengeteg káros anyag halmozódik fel, így az emberi fogyasztásra alkalmatlan.
A daganatok kialakulását ugyanakkor környezeti tényezők is elősegíthetik. A gyárkéményből és a kipufogókból pöfögő füst mellett az otthonokban megtalálható, bútorok kezeléséhez használt szerekben lévő formaldehid, az építőanyagok radioaktív anyagai vagy a televízió elektromágneses tere mind-mind szerepet játszhatnak a betegség megjelenésében.
Vegyszermentes kúra
A tegnapi konferencián bemutatott Gerson – módszerrel mind a daganatos, mind a krónikus betegségek gyógyításában kiemelkedő eredményeket érnek el az orvosok világszerte. A módszer három alappillére a diéta, a méregtelenítés és á táplálék kiegészítők. A betegek napi 2,5-3 liter, vegyszerek használata nélkül termesztett gyümölcsből és zöldségből préselt levet isznak. Ily módon például heti 20 kiló almát és 25 kiló répát fogyasztanak el. A méreganyagok így a sejtekből felszabadulnak, távozásukat a szervezetből kávébeöntéssel, ricinusolajjal és agyagpakolásokkal segítik elő. A táplálék kiegészítőkkel pedig a máj működését erősitik, ami szintén a méreganyagok eltávolítása miatt fontos.
DN 2001. 10. 26. B A R A N Y A I T Ű K Ö R