Élelmezési világnap Az unió révén 420 ezren kaptak Magyarországon élelmiszersegélyt
„Magyarországon a lakosság 26,5 százaléka tekinthető minőségi éhezőnek, ez azt jelenti, hogy étkezései során nem jut húshoz legalább kétnaponta” – mondta tegnap az élelmezési világnapon a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. Vajda László szerint Magyarországon a minőségi éhezés csökkenő tendenciájú ugyan, de még mindig nagyobb, mint a többi visegrádi országban, az Európai Unió 9,5 százalékos átlagát pedig jóval meghaladja. Az EU segélyprogramja évente 500 millió euróval próbálja csökkenteni az éhínséget, ebből Magyarország 14-15 millió euróval – 3,5-4 milliárd forinttal – részesedik.
Az összegből általában az intervenciós készletekből vásárolt alapanyagokból – például gabonából és tejporból – készült élelmiszereket osztanak szét.
Az Élelmiszerbank Egyesület tavaly 3425 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak mintegy 450 hazai segélyszervezeten keresztül. így 420 ezer ember juthatott adományhoz, egymilliárd forint összértékben. A tervek szerint az idén 20 százalékkal több élelmiszert lehet majd szétosztani.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint most egymilliárd éhező van, a szervezet 2015-re a felére akarja csökkenteni a számukat.
Megjegyzés: az éhezés-kontra jóllakottság kérdése ebben a tanulmányban meglehetősen leegyszerűsödött a kétnaponta ehető húsételekre. A világ lakosságának túlnyomó hányada megelégszik a növényi táplálékkal, ha hozzájut. A megfelelően összeállított ovo-lakto-vegetáriánus étrend, ha figyelembe veszi a komplettálás elvét, az emberi szervezetet minden szükséges alapanyaggal el tudja látni. Nem véletlen, hogy az EU segélyben is a két fontos élelmi komponens – a gabona és a tej – van jelen.