Csaknem egy hónapja elkezdődött az iskola. Kicsiknek és nagyoknak is fontos, hogy megfelelő gyakorisággal és étkezési időben fogyasszák el a növekedéshez, testi és szellemi fejlődéshez, a mindennapos munkához, a jó egészséghez szükséges változatos ételeket.
A 2010/2011 tanév I. félévében az OÉTI a NEFMI támogatásával elindította a Startolj reggelivel! iskolareggeli programot. A program célja az iskolás korosztály táplálkozásának egészségesebbé tétele. Itt ötleteket is elleshetünk a változatos reggeli vagy akár tízórai összeállításához és ínycsiklandó kínálásához.
Az alábbiakban pedig néhány reggelire vagy kis-étkezésre alkalmas recepttel kívánunk segítséget nyújtani. A szendvicskrémek nagy előnye, hogy előző este elkészíthetőek, így reggel pillanatok alatt összedobható a tápláló reggeli vagy tízórai.
Céklás túrókrém (100 g)
félzsíros tehéntúró 50 g vajkrém, 20 g cékla 20 g dió 10 g
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, vékonyra reszelt céklát és a darált diót, majd jól összekeverjük. Készíthetjük megfőzött, kihűtött, és utána lereszelt céklával is.
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 207 kcal Fehérje 10,5 g Zsír 16,2 g Szénhidrát 4,3 g Koleszterin 8,9 mg Élelmi rost 0,9 g
Hasonlóképpen készítjük az alábbi túrókrémeket is.
Diós túrókrém (100 g)
félzsíros tehéntúró, 55 g tejföl 12 százalékos 25 g dió 20 g
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 238 kcal Fehérje 13,3 g Zsír 18 g Szénhidrát 5, 5 g Koleszterin 23,4 mg Élelmi rost 0,94 g
Kapros túrókrém,sós (100 g) félzsíros tehéntúró,61 g tejföl 12 százalékos, 28 g kapor 10 g só 1 g
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 130 kcal Fehérje 11,0 g Zsír 7,4 g Szénhidrát 4,51 g Koleszterin 26,1 mg Élelmi rost 0,2 g
Fokhagymás sajtkrém (100 g)
Camping sajt 70 g vajkrém 27 g petrezselyemzöld 1,5 g snidling 1 g só 0,5 g fokhagyma 0,05 g
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 275 kcal Fehérje 2,5 g Zsír 28,2 g Szénhidrát 2,5 g Koleszterin 67,8 mg Élelmi rost 0,1 g
A krémsajtot kinyomjuk egy mély tálba, hozzáadjuk margarint és összekeverjük. A fokhagymát, a petrezselyemzöldet és a metélőhagymát megtisztítjuk, a fokhagymát présen átnyomjuk vagy lereszeljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd mindet a sajthoz adjuk. Ízesítjük sóval, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Hűtőszekrényben egy órán keresztül érleljük.
Zelleres sajtkrém (100 g)
Trappista sajt 65 g vajkrém, 25 g zeller 10 g
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 370 kcal Fehérje 18,2 g Zsír 32,0 g Szénhidrát 1,6 g Koleszterin 66,3 mg Élelmi rost 0,4 g
Szezámos almás sajtkrém (100 g)
Forrás: dripnet.hu
Óvári sajt 50 g vajkrém 20 g alma 20 g szezámmag 10 g
Tápanyagtartalom a teljes 1 szelet kenyérre az 1/3-a számolandó)
Energia 304 kcal Fehérje 16,7 g Zsír 24,7 g Szénhidrát 3,4 g Koleszterin 20 mg Élelmi rost 0,8 g
Snidlinges tojáskrém (65 g)
tojás 40 vajkrém, 35 százalékos 15 g mustár 5 g vöröshagyma 5 g só 0,5 g
Tápanyagtartalom a teljes mennyiségre (1 szelet kenyérre az 1/2-e számolandó)
Energia 125 kcal Fehérje 5,9 g Zsír 10,4 g Szénhidrát 1,8 g Koleszterin 180,3 mg Élelmi rost 0,2 g
A fenti remek ötleteket kiegészítem a következőkben saját termékeim közül a hasonló célra alkalmas NATURA élelmiszerekkel. Hasonló kompozíciókhoz ajánlom a különböző SZENDVICSKRÉMPOROKAT. Shiitake-gombás, szezámos, zabkorpás…stb. Mindössze vajrémbe keverjük és máris készen van az egészséges szendvicskrémes kenyér. (Dénes Ottó)
- Dánielné Rózsa Ágnes, dietetikus