Sokan szenvednek tejérzékenységben. Nekik le kell mon
Szervezetünk számára a tejtermékek optimális kalciumforrást jelentenek. Ha viszont tejcukorra érzékeny valaki, próbáljon meg joghurtokat, sajtféléket enni, ezekben ugyanis a tejcukor átalakul tejsavvá. Ha a savanyított termékeket sem bírja fogyasztani, minden nap igyon olyan ásványvizet, amelynek literenként legalább 150 mg a kalciumtartalma. Rendszeresen fogyasszon kalciumban gazdag zöldfőzelékeket, káposztát, brokkolit, édesköménygumót, pórét. A főzőlevét soha ne öntse ki, hanem igya meg, vagy használja fel szószok készítéséhez.
Minél kevesebb oxálsavtartalmú ételt egyen, ilyen a spenót, sóska, rebarbara. A gyümölcsök közül főleg a magas C-vitamin és kalciumtartalmú narancsot, kivit, fekete ribizlit válassza. Fogyasszon gyakran szezámmagot, mogyorót, mákot. (Sarok Zsuzsa).
Megjegyzés: A szezámmagot lehetőleg pelyhesítve fogyassza, amit készen is lehet vásárolni. Ha nem elérhető, akkor serpenyőben szárazon pirítva, állandó kevergetés közben, amíg felpattognak a magvak. Ezután könnyen megtörhető, darálható. Különleges illata és íze lesz, kissé a töpörtyűre emlékeztető.Mindez azért ajánlott, mert az egész mag, roppantás, vagy pelyhesítés nélkül csak alig emészthető a mag keménysége miatt.Emésztő nedveink nem tudják az egész magot kikezdeni feltárás nélkül. A mostani közlés oka, egy anya, akinek gyermekein most diagnosztizálták a laktóz és a fruktóz intoleranciát. Ekkor írt levelet és kért segítséget.
(Dénes Ottó)
