Az elkövetkező időben a kenyérről fogok bejegyzéseket írni. A téma a történelem előző évezredeibe visszanyúló érdekes és ma is használható történeteket tartalmaz. Természetesen a fő vonalat a bibliában olvasható szövegek adják. Mostani képeinket egy hittestvérem – Ripszám János – készítette és, hogy ezt is beágyazzuk a régmúltba, előbb egy ószövetségi históriát olvassunk el, amiben a kenyérkészítésnek a legegyszerűbb változata lesz leírva. Azért ezzel kezdjük, mert a mai főtéma – a zabkenyér – mindenbe
n azonos módon készül, ahogyan az alább olvasható. Kivétel a gáz, vagy villanysütő, ami helyett elképzelünk egy kisebb tűzrakást, ami elhamvad és a forró hamuban kisül a tészta. Ez a legősibb kenyér: a kovásztalan LEPÉNY. Ez áll a következő témák fókuszában, különböző megközelítésben és alapanyagokból.
Királyok I. könyve 17. fejezetéből. Illés prófétáról van szó, akit az Úr elküldött egy feladatra, beszéljen Akháb királlyal. Előbb azonban …..
10….útra kelt és elment Careftába. Amikor a város kapujához ért, épp ott volt egy özvegyasszony – rőzsét szedegetett. Megszólította és azt mondta neki: „Hozz nekem egy kis vizet korsóban, hadd igyam!” 11Amikor elment hozni, utána szólt: „Hozz egy harapás kenyeret is!” 12Azt felelte: „Amint igaz, hogy a te Istened él: nincs sütve semmim, csak egy marék lisztem van a szakajtóban, meg egy kis olajam a korsóban. Épp azon vagyok, hogy rőzsét szedjek, aztán megyek és elkészítem magamnak és fiamnak. Megesszük, aztán meghalunk.” 13Illés azonban így válaszolt neki. „Ne félj! Menj, s tedd, amit mondtál; csak előbb csi
Most tehát a mai kor lehetőségei szerint készítsünk „egy kis lángost…” Ez élesztő nélküli lepény. A technikája részletesen olvasható alább.
Az egészségért tenni valamit nem nehéz.Elsőként a célokat lássuk világosan ! Egyik embernek a túlsúly mérséklése, a másiknak – vagy akár többeknek is – a székrekedés lek
A filozófiai tölteteket hordozó üldögéléseknél,amiket a lakás legkisebb helyiségében élünk meg, – gondoljunk Auguste Rodin:A GONDOLKODÓ szobrára – elengedhetetlenül szükséges a laza, lehetőleg könnyedén eltávozó salakanyagtól való megszabadulás. Ebben egyetérthetünk!
Ez a lepénykenyér -többek között – erre is kiválóan alkalmas !! A garanciát erre a ZABKORPA csodatévő hatásai adják.
Az alapanyagot másból is összeállíthatjuk, például zabkorpa, zabliszt, vagy hajdinaliszt, vagy egyéb minél teljesebb őrlésű lisztek is megfelelnek.
A lisztkeverék mellett a víz, étolaj (mi az olívaolajat használjuk)

Az alkotórészek összekeverednek.A keverőkanál alaposan megdolgozza.A kis dunsztosüveg, mint „sodrófa”. Kb 5 mm vastagra hengereli a tésztát.

A vonalkázás, az „utcák”.
A végeredmény, amint elhagyja a sütőt, ahol légkeveréssel (Déneséknél 180 fokon és 15 percig) tartózkodott.Ez az adat azonban az alkotó (Ripszám János) műhelyében 200 fok és 20 perc volt. Ki-ki kísérletezze ki.) Az első kudarc megadja a paramétereket. Ha túlsül, ropogós lesz. Lehetőleg a színe közepes barna, inkább sötétszürke legyen.

(Ripszám János-Dénes Ottó)