növényi étrend

Növényi étrend és teljesítmény

A tarahumarák A  Wendepunkt (1970 májusában) egy rövid beszámoló jelent meg a tarahumara-jelenségről a Deutsche Arzteblattban közreadott beszámoló nyomán. Időközben az eredeti érteke­zés is megérkezett a szerzőtől – William R. Hood, Oklahomai Egyetem Egészségügyi Tudományos Központja (University of Oklahoma Health Science Center)1 -, amely rendkívül értékesnek bizonyult. Vajon eltűnik-e a „titkos dokumen­tumok” között, vagy végre […]

Olvass tovább

Apám agyvérzése (sok, vagy “elég” a 140/90?)

Apám 45 éves volt, amikor én születtem. Neki éppen akkor felelős “nemzetmentő” feladata volt. A hazát kellett megvédeni az Orosz fronton. A hírhedt “magyargyilkos” Don kanyarban. Két világháborút is megjárt. Az első világháborút 18 évesen kezdte, de hamarosan beleunt és az Olasz frontról  – csodával határos módon – megszökött. 67 évesen kapta első agyvérzését. Hamarosan […]

Olvass tovább

Az antibiotikumok alkonya

Gyógyszerkatasztrófa előtt – Versenyben a multirezisztens baktériumokkal Vesztésre állnak a kutatók abban a versenyben, amelyet az antibiotikumok kifejlesztésével vívnak a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek ellen. Ráadásul a kórokozók adaptációja gyorsul. Manapság évente hétszázezren halnak meg olyan fertőzések miatt, amelyeket korábban egyszerű antibiotikumokkal is gyógyítani lehetett. Riasztó tényeket ismertettek a szakértők az Amerikai Mikrobiológiai Társaság októberi ülésén: […]

Olvass tovább

Nem csak bőrünkkel érzünk: új érzékelőket fedeztek fel az emberi testben

 Jóval összetettebb és finomabb az emberi érzékelő szervrendszer, mint gondoltuk, állítják a Liverpooli és a Cambridge-i Egyetem, valamint az Albany Medical College kutatói. Eddig ismert ideghálózatunkon kívül ugyanis egy új érzékelő-rendszert mutattak ki, legtöbbünknél pedig ez alig érzékelhető, írja a Physorg. Frank Rice PhD, az Albany Medical College professzora szerint olyan volt észlelni az új […]

Olvass tovább

Gumimacik = sertésbőr+csonthulladék+rabszolgamunka

Szörnyű dolgok derültek ki a Haribo gumimacijairól Brazíliában rabszolgamunkára emlékeztető körülmények között termelik a gumimacik egyik alapanyagát, Németországban pedig egy olyan sertéstelepről származik a macikhoz szükséges zselatin alapanyaga, ahol nem megfelelően tartják az állatokat. Sokkoló riportot közölt a Haribóról a német közszolgálati tévé, az ARD. A riportban előkerül, hogy rengeteg cukor van a cég által gyártott […]

Olvass tovább

Mi felel a rákos megbetegedések 40%-áért

Egy átfogó amerikai mérés szerint a a daganatos betegségek 40 százaléka kapcsolatba hozható a páciens túlsúlyával – közölte kedden az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) vezetője. A túlsúly a kutatások szerint 13 ráktípus kockázatát növeli meg. “Egy országban, ahol a felnőttek 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a CDC vizsgálata nyomán született eredmények aggodalomra adnak […]

Olvass tovább

Nem fogy a magyar, inkább hízik

A képlet pofonegyszerű: ha a bevitt és felszívódott tápanyag kalóriatartalma több, mint amennyit felhasználunk, úgy hízunk, ha kevesebb, úgy fogyunk. Mégse megy. Hízik az ország, hízik a Föld. Enni jó. Édeset, zsírosat, laktatót enni nagyon jó. Kár, hogy veszélyes. Merthogy azt a programot, hogy minél töményebben minél több energiát kell a szervezetbe bevinni, akkor kaptuk, […]

Olvass tovább

Miért leszünk betegek?

Válasz: A saját hülyeségünk miatt leszünk betegek (?) Ízlés /szokás kérdése, hogy ezt az indoklást elfogadjuk, vagy elvetjük. A napokban egy mozgólécsőn mentem fölfelé. Előttem nem sokkal egy hatalmas termetű egyén utazott.  Őszintén sajnáltam, mert – csak úgy magamban – elsoroltam, hogy mennyiféle problémát hordoz magában, vagy fog, ha még nem jött össze a teljes […]

Olvass tovább

“Magyarország egészségi állapota azon a szinten áll, ahol a magyar futball”

Véleményem: az alábbi HVG cikk nem az Auchanról szól, csak a tétel legfontosabb része az a kezdeményezés, amit érdemes – lenne – követni. A valódi szomorkás igazság az, hogy az un.”magyaros hagyományokhoz” kötődő napi étkezés (szándékosan nem táplálkozást írtam), párosulva a mozgásszegénységgel, annyira egészségtelen és gyilkos, hogy akik nem hisznek a statisztikáknak, megérdemlik, hogy ismét […]

Olvass tovább

4 élelmiszer, amely megrövidítheti az életét

A hosszabb élet titkát sokan szeretnék kideríteni, ám még mindig nem lehet tudni, hogy egyesek miért élnek akár 100 évig is. Egy dolog azonban biztosan szerepet játszik a hosszú életben: az egészséges étkezés. Következzen 4 élelmiszer, amely csökkentheti az esélyét annak, hogy megéljük az öregkort mégpedig azzal, hogy felfalják a sejtek egyik komponensét, a telomérákat. […]

Olvass tovább

Dr Wallach az egészségről

Dr. Wallach az egészségről

Én egy farmon nőttem fel, St. Louis nyugati részén. Az 50-es években elkezdtünk marhákat tenyészteni. Ha ismerik a marhatenyésztést, bizonyára tudják, hogy a profithoz vezető egyetlen út önállóan megtermelni a kukoricát, a szójababot és a szénát. A malomban megőrölték ezeket, és rengeteg vitamint és ásványt adtak hozzájuk, így készült a marhatáp. Hat hónap múlva a […]

Olvass tovább

Gerson-diéta

Beáta Bishop: A Gerson-diéta és a pszichoterápia a rákgyógyítás szolgálatában

FIGYELEM! Az etelreformer posztjain nem különlegességet hajszoló, vagy az ortodox  orvosi módszerekkel mindenáron  ellentétes  leírásokat közlök. Napi életünkben láthatatlanul is jelen vannak azok a nem “hivatalos” gyógytechnikák, amiket idők folyamán vagy a múltból, vagy nem a kimondottan nyugati terápiás gyakorlatokból “ástak elő” és alkalmaznak változó sikerrel. Személyes ismeretségi körömből említek egyet. Egy húsfeldolgozó –  töltelékárú […]

Olvass tovább

Nyomelemekről közérthetően

Ma már az élet szinte minden területén találkozunk a nyomele­mekkel, illetve fontosságuk a korábbiakhoz képest jelentősen megnőtt. A nyomelemekről a napi „hírforrások” részben télszí­nes, részben félreérthető információkat is tartalmaznak, ezért egy közérthető, mégis szakszerű kézikönyvre talán sohasem volt nagyobb szükség, mint napjainkban.                    ‘ Egy, a nyomelemekkel – elsősorban a táplálkozás-élettan szempontjából – foglalkozó kézikönyvben elkerülhetetlen […]

Olvass tovább

Vegetáriánus főzőklub Pécsett

Főzőklub 2017-01-10 receptjei Francia hagymaleves Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 ek ételízesítő, só, bors ízlés szerint bagett , (francia kenyér), kb. 20 dkg edami vagy cheddar sajt reszelve. Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk és félfőre vágjuk (félbe, majd szeletekre). Egy nagy fazékban a vajat felolvasztjuk és több részletben rátesszük a felkarikázott […]

Olvass tovább

Csontritkulás (a Márkus-por története).

A régmúlt időkben, kb úgy 20 éve a kiskertünkben voltunk, amikor az egyik unokánk a szomszédasszonynak mondta: “Te Hermina,ha kólát iszol neked CSONTRIKULÁD lesz!” Ebből az emlékből táplálkozik az alábbi dolgozat. A reform – vagy inkább természetes – táplálkozás a rendszerváltozás előtti években már bontogatta kezdeményeit. Létrejöttek irodalmi művek, dolgozatok. Az érdeklődők elkezdtek klubokba, szakkörökbe szerveződni. Az egyik […]

Olvass tovább

TÚLSÚLYBAN VEZETÜNK EURÓPÁBAN

ELHÍZÁS ELLENI NAP – TÚLSÚLYBAN VEZETÜNK EURÓPÁBAN Az elhízás globális probléma, és a legfrissebb OECD-jelentés szerint továbbra is a magyarok a legkövérebbek Európában. Az elhízás egészségünket és a környezetet egyaránt súlyosan veszélyezteti, többek között növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi panaszok kockázatát – és a kövérek ökolábnyoma is dagad. Május 21. – […]

Olvass tovább

Séta vagy futás?

A séta vagy a futás a jobb? Az American Heart Association kutatási eredménye alapján a séta épp olyan jótékony hatással van a szervezetre, mint a futás. A diabétesz, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek ellen egyaránt kitűnő fegyver mindkét mozgásforma. A szakemberek 48 ezer olyan futó és sétáló egészségi […]

Olvass tovább

Növényevők előnyei

Ez történik a szervezetedben, ha abbahagyod a húsfogyasztást! A túlzott húsfogyasztás ma már bizonyítottan egészségtelen, ezért ha nem is tudunk lemondani a ropogós, szaftos csülökről, kolbászról, pecsenyéről, törekednünk kell arra, hogy kevesebbet fogyasszunk ezekből, ehelyett helyettesítsük több zöldséggel, gyümölccsel, hogy étrendünk kiegyensúlyozottabb legyen. Fotó: Pixabay.com Tulajdonképpen nem is a tiszta hús, hanem a feldolgozott húskészítmények […]

Olvass tovább

Gondolatok a vitaminokról

Ahogy a XIX. század vége a bakteriológia és a táplálkozástan kor­szaka volt, úgy az ezredvég a biokémiáé és a molekuláris biológiáé. Az eltelt időszak alatt sok kérdés megoldódott a vitaminok hatás­mechanizmusával kapcsolatban. Tudjuk már, hogy a zsírban ol­dódó vitaminok mint az A- és D-vitamin, nemcsak egy-egy fehér­je működéséhez szükségesek, hanem származékaik sejten belüli re­ceptorokhoz kapcsolódva […]

Olvass tovább

Cukorbetegség

Megdöbbentő adat érkezett a magyar cukorbetegekről Tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya, 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már e korcsoport 12,43 százaléka járt orvosnál ilyen problémával – írta a KSH adataira hivatkozva a Világgazdaság. Tavalyelőtt mintegy 45 milliárd forintot költött Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a cukorbetegség kezelésére – írta a […]

Olvass tovább