ROSTOS ÉTELEK — ÉS AZ EMLŐDAGANAT

A hollandiai TNO-kutatóhálózat Zeistben lévő élelmiszerkutató inté­zetében végzett állatkísérletek sze­rint a táplálékban lévő ballasztanya­gok, főképp a gabonaneműek megemészthetetlen rostjai hozzájárul­nak az emlődaganat megelőzésé­hez. A nők táplálkozási szokásainak és emlődaganatainak földrajzi elosz­lásáról készített térképek ezt a meg­figyelést megerősíteni látszanak. Tudományos magyarázat híján erre az esetleges összefüggésre há­rom föltevés született: A búza-, a rozs- és a zabkor­pában […]

Olvass tovább

A MÉZFAJTÁK

A méz, a méh ezen nemes terméke igen könnyen emészthető. Szőlő- és gyümölcscukor keveréke alkotja, olyan alakban, amelyet az emberi szer­vezet minden átalakítás nélkül közvetlen hasonít át és belőle energiaforrást képez. Az élelmezés gazdaságossága, az emberi test biológiai folyamatai­nak egyensúlya szempontjából nagy fontosságú tény, hogy a méz kiegyen­súlyozott mennyiségben tartalmaz fermenteket, vitaminokat, ásványi ele­meket, savakat, […]

Olvass tovább

…fertőzött sertéseket szállítanak Európába

Véleményem: A Blikk veszélyes vizekre evezett ezzel a tudósítással. Nem tudták, hogy szent kultuszállatunkat és a vele kapcsolatos betegségeket ismertetni finoman szólva izgalmas téma. Új telep megnyitása nem történhet meg valamely nagyon fontos potentát jelenléte nélkül. Ha van a tudománynak erről véleménye, az elhalkul a rossz beidegződések,a szokások rabjainak fülében. Egy ősrégi cikket őrzök, ami […]

Olvass tovább

Ferdítenek az üdítőfogyasztás veszélyeiről?

Ferdítenek az üdítőfogyasztás veszélyeiről a gyártók finanszírozta kutatások? Elkenik a cukros üdítők és az elhízottság, illetve a cukorbetegség közötti kapcsolatot az üdítőgyártók által megrendelt tanulmányok – derül ki egy friss jelentésből. A Kaliforniai Egyetem munkatársai hatvan, 2001 és 2016 között készült, az üdítőitalok és az egészségi kockázatok közötti kapcsolatot elemző tanulmányt vizsgáltak. Mint kiderült, az […]

Olvass tovább

Csirkehús

….rákkeltő anyag van a csirkehúsban!

Nem értem a sajnos szócskát! Miért nem inkább hálával és köszönettel adózik a cikk írója, hogy megtudhatta – és mi is – hogy arzénnal etetett vágójószágokat etetnek a mit sem tudó, ezért ártatlan – vevőkkel. Bár, aki kicsit is élni szeretne még, az eddig is igyekezett információkhoz jutni arról legalábbis, amit megeszik. Évekkel előbb nemzetközi […]

Olvass tovább

Krimibe illő történet: így vette meg a cukoripar az orvosok hallgatását

A világ halálos méregként néz a zsírra, de ettől sem csökkent jelentősen a szívhalálozás, mert van egy másik felelős is: a cukor. Krimibe illő történet arról, hogy hogyan vette meg a cukoripar az orvosok hallgatását. Ritkán fordul elő, hogy egy orvosi folyóirat letehetetlenül izgalmas cikket közöljön, de a JAMA Internal Medicine című szaklapban a cukoripar […]

Olvass tovább

Müzlicsemege

A címképhez egy-két információ. Alap: gabonapehely-keverék mazsolával, napraforgómaggal, szezám és lenmag pehellyel. A gyümölcsöket elsősorban a szezonálisan kapható friss gyümölcsök képezik. Itt pl a szőlő, meg aprított körte.A lilás színű folyadékpép összetétele: gyorsfagyasztott meggy, szamóca, fekete ribiszke,szeder,málna,piros ribiszke.(Bioflavonoidok!)  A  gyorsfagyasztott gyümölcskeverék szobahőmérsékleten felenged, majd turmixolom és némi céklalét, almalét adok hozzá. Mivel ez az adag […]

Olvass tovább

Ez a lelki háttere, amiért vagyonokat költünk sikertelen fogyókúrákra

Mielőtt belevágna egy újabb diétába, jó, ha tudja, hogy ilyenkor krízisállapotba kerül, és extrém módon befolyásolható. Az evési gondokkal küzdők általában azt kívánják, hogy egy szaktekintély írja elő, miből mennyit egyenek. Aki elvárja, hogy pontosan előírják neki, mit tegyen, az nem a saját igényei, szükségletei alapján választ ételt, mozgásprogramot. Az egyénre szabott életmódprogram hiányában azonban […]

Olvass tovább

Amerika kövérségének oka: cukor vagy zsír?

Három megvásárolt kutató felel egész Amerika elhízásáért  Néhány tízezer dollár befektetésével évtizedekre megvásárolta magának a menlevelet a cukoripar, minden egészségügyi felelősséget a telített zsírokra hárítva. John Hickson cukoripari csúcsmenedzser 1964-ben azt javasolta kollégáinak, hogy az akkoriban egyre erősödő cukorellenes közvélekedést kutatások támogatásával fordítsák meg, és a kormányzati politikát is próbálják befolyásolni. Hickson javaslatára a cukoripari szövetség három harvardi […]

Olvass tovább

Hentes

Egy hentes levele

Anno 1988-89 és utána, boldog időkben, amikor még NATURA boltos voltam, nálam is jártak rendszeres vásárlók, akik a húsiparban dolgoztak. Történeteikben az alábbi levélhez megszólalásig hasonló helyzeteket/elriasztó történeteket meséltek. Nem a véletlen műve volt, hogy eszük ágában sem volt a “saját” gyártmányaik fogyasztása. A mai HVG.hu postával is érkezett egy LISTERIA téma, aminek áldozata a […]

Olvass tovább

Tiszta vagy hagyományos hús

Tiszta (kóser), vagy “hagyományos” hús?

Nagy a különbség a “hagyományos” húsfeldolgozás és az állatok bibliai alapállású kivégzése között. A végtermék minőségét – elsősorban  a fogyasztó életére és egészségére nézve – döntően meghatározza az a pillanat, amikor az állat élete véget ér. Miért ez a megkülönböztetett hűhó, a bonyolult tálalás egy rutinműveletnél, amit az emberiség történetének minden fázisában skrupulusok és lelkizés […]

Olvass tovább

Elhullott állat

A széttépett és elhullott állatok elfogyasztása (avagy az Ezékieli probléma)

CSAK FELNŐTTEKNEK ! Mi a gond az elhullott, vagy széttépett állatokkal ? Miért “reklamált” a próféta, mintegy magát mentegetve, az ilyen állatok megevésének puszta gondolatától is irtózva ? Elegendőnek látom, ha utalok a vágóhídi tapasztalatomra. Ami ott egy állat “lelkében” lejátszódik, azt csak sejthetjük, de soha meg nem értjük.Megkockáztatom, hogy a melegvérű emlősökben az alapvető […]

Olvass tovább

A legősibb kenyér, a hamuban sült pogácsa I. rész

Az elkövetkező időben a kenyérről fogok bejegyzéseket írni. A téma a történelem előző évezredeibe visszanyúló érdekes és ma is használható történeteket tartalmaz. Természetesen a fő vonalat a bibliában olvasható szövegek adják. Mostani képeinket egy hittestvérem – Ripszám János – készítette és, hogy ezt is beágyazzuk a régmúltba, előbb egy ószövetségi históriát olvassunk el, amiben a […]

Olvass tovább

A hamuban sült pogácsa II. rész.

Avagy: Descartestől a sziklára épített házig A táplálkozással foglalkozó tudományos, és annak látszó közlemények, híradások csapdája az, hogy a segítségnyújtás helyett inkább bonyolulttá teszik az érdeklődők számára a döntést. A magam részéről már régen eldöntöttem, hogy csakis a leghitelesebb közleményeket fogadom el és építem be az életembe. De hol van az a mérce, ami a […]

Olvass tovább

A modern húsfeldolgozás – személyes élményeim alapján

Mi ebben az érdekes, vagy fontos? Emlékezni csak úgy a nosztalgia kedvéért ? Egy műkedvelő vegetáriánus emlékei a húsevés hátteréről. Akár ez is lehetne cím. Kezdhetnénk a kőbaltás és lándzsás mamutvadászokkal. Az élelem utáni kötelező hajsza és az e téren bekövetkezett fejlődés mit “hozott a konyhára”? Vágjunk bele!A “megtermelt” állat sorsa amikor már egyéb célra […]

Olvass tovább

A hamuban sült pogácsa VI. rész. A malom és a húsételek

Ma a malommal és a húsételek Ezékieli szempontjaival foglalkozunk.Valószínű, hogy a téma egyszerre nem fog kiteljesedni. Az alapanyagok elkészítése a legősibb őrlési módon:kézi malommal történt. Az egyik „legöregebb” eszköz, amivel az emberiség előállította a lisztet. Ez a „Mózesi törvényekben” körültekintő módon le volt tisztázva, mivelhogy a mindennapi étel már akkor – kb mintegy 1200 évvel […]

Olvass tovább

A “hamuban sült pogácsa” VII. rész. Ezékiel vitája Istennel a húsételekről

Először idézzük Ezékiel könyvéből a már egyszer említett szöveget. 4. rész 14.verse. Erre így szóltam: “Uram, Isten, még sosem szennyeztem be magam. Gyermekkorom óta egészen mostanáig nem ettem elhullott vagy széttépett állatot, és semmiféle tisztátalan állatot, és semmiféle tisztátalan húst nem vettem a számba.” Mi lehetett az a komoly gond, ami a mélyen hívő prófétát […]

Olvass tovább

A hamuban sült pogácsa: V. rész

A „hamuban sült pogácsa” V. rész Az Ezékieli tüzelő, a kenyér botja A szegény embereknek a tüzelő beszerzése élethossziglan tartó, rendszeres programot jelentett. Ha a környéken volt erdő, mint például Pécsen a Mecsek, az a lehullott gallyakat, ágakat szedegető és hazacipelő emberek látványától volt gyerekkoromban – főleg nyáron – ismeretes, azon a környéken – a […]

Olvass tovább

A hamuban sült pogácsa IV. rész. Ezékiel étele és itala

Az EZÉKIEL lepénykenyér hazai születésnapja 2000, 04,05. A  HATÁROZAT Ha Ha tényleg igaz lenne, hogy az ókori zsidóknak a biokémiai, biofizikai és anatómiai ismeretei  a „modern” ember nagyképűségével nézve messze alattunk voltak, (lásd antiszemitizmus és az ebből kifejlesztett elméletek), akkor mivel lehet megmagyarázni, hogy a napi ételmennyiséget és a folyadékbevitelnek az Ezékiel próféta által leírt […]

Olvass tovább

A hamuban sült pogácsa III. rész EZÉKIEL lepénykenyere

Először is olvassuk el a történetet. EZÉKIEL könyve 4. rész 9-16. verséig: 9 Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt; tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig! 10 Húsz sekel súlyú ennivalót ehetsz naponként, mindig ugyanabban az időben egyed. 11 Vizet is […]

Olvass tovább