Almaecetről ismét

Forrás: Thinkstock

Előrebocsátom, hogy a felsorolt lehetőségeket, amit az almaecetről alább olvashatunk, mind valamennyit személyesen nem próbáltam ki. Nálam mindössze már kb 3 éve folyamatosan  az almaecet – méz – víz italkombinációja van jelen, mint naponta fogyasztott italom.  (D.O.)

Almaecet, mint altató:

A kinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.

Almaecet, mint szájszagűző:

Aki kellemetlen szájszagtól szenved, egy pohár vízbe tegyen két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel. Aki pedig szereti az almaecet ízét, le is nyelheti, az almaecet segít rendet rakni a gyomorban is.

Almaecet, mint izomlazító:

Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.

Almaecet, mint szagtalanító:

Legyen szó a cigaretta, a fokhagyma, a hal és egyéb intenzív szagokról, a szagos helyiségbe egy csészényi ecetet kell elhelyezni, az pár óra leforgása alatt közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti, aki például nem szereti, hogy cigiszagú a keze, mártsa ecetbe az ujjait, és máris megszabadult a kellemetlen szagoktól.

Almaecet, mint folttisztító:

M akacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti – ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.

Almaecet, mint mosószer:

Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes ruhák színei felfrissülnek. Ezen kívül az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nemcsak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat – tudjuk jól, az ecet erre is kiváló. Makacs foltok, szennyeződések esetén már mosás előtt érdemes ecetbe mártani a ruhaneműt.

Almaecet, mint tartósító:

A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörli, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban penészednek.

Almaecet, mint szőnyegtisztító:

Szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ami nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de azt atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja és a szőnyeg színét is felfrissíti.

Almaecet, mint univerzális tisztítószer:

Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Ecetes vízzel érdemes tisztítani a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, és valamennyi háztartási berendezést – az ecet nemcsak csírátlanít, de makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után – ez utóbbi tulajdonságáért szeretik üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor bevetni. A megbarnult, megsárgult teás-és kávékannákat szintén ecettel kell átsúrolni, és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.

Almaecet, mint vízkőoldó és penészölő:

A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtlenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket.  A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?