Vegetáriánus főzőklub receptjei

Rendhagyó hajdinás zöldségleves

Hozzávalók: 1 csésze mirelit borsó, 1 csésze mirelit kukorica, ½ csésze natur hajdina, 1 kicsi karfiol, VegaNatura ételízesítő, 1 tojás, hajdinaliszt, zöldségzöld, 1 kk hidegen sajtolt olívaolaj.

A borsót, kukoricát, karfiolt feltesszük főzni VegaNatura ételízesítővel. Ha a karfiol félig megfőtt, hozzáadjuk a megmosott hajdinát. Ha a leves újra forr, apró galuskát szaggatunk bele. Galuska: 1 tojást felverünk egy kevés ételízesítővel, hajdinalisztet keverünk bele, míg sűrű galuskatésztát kapunk. Ezt mokkáskanállal a levesbe szaggatjuk. Ha megfőtt a hajdina, apróra vágott zöldségzöldet adunk a leveshez és ráöntjük az olívaolajat.

Hajdina Wok zöldségekkel kínai módra

Hozzávalók: 1 csésze natur hajdina, 1 répa, 1 kicsi káposzta negyede, 1 tofu, 2 tojás, olaj, só, grill- vagy gyrosfűszer, szójaszósz.

A megmosott hajdinát kevés olajon átforrósítjuk, felöntjük 2 csésze vízzel, sózzuk és lefedve lassú tűzön készre főzzük. Közben legyaluljuk a káposztát és a répát, Wokban elkészítjük roppanósra, félretesszük. A tofut fél cm-esre felszeleteljük, fűszerrel megszórva hirtelen átsütjük mindkét oldalát. Ha kész, fél cm-es csíkokra vágjuk. A tojásból kevés olajon rántottát készítünk, ha kész, csíkokra vágjuk. Óvatosan hozzákeverjük a hajdinához a zöldségeket, a csíkokra vágott tofut és tojást. A tányéron szójaszósszal ízesítjük. (Vigyázat, az is sós!)

Savanyúság

Hozzávalók: negyed édeskáposzta, negyed lila káposzta, egy 8-10 cm átmérőjű cékla, 2 répa. Öntet: 3 ek. balzsamecet, 3 ek. méz, 3 ek. hidegen sajtolt olívaolaj.

A káposztákat legyaluljuk, enyhén megsózzuk. A céklát, répát gyufaszál alakúra gyaluljuk. Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük. Összekeverjük a zöldségeket, ráöntjük az öntetet, alaposan átkeverjük. Frissen is fogyasztható, de finomabb, ha egy napot áll.

Hajdina torta

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg méz, 4 tojás, 14 dkg darált dió vagy mogyoró, 14 dkg finom hajdinaliszt, késhegynyi sütőpor, reszelt citromhéj, zsiradék a sütőformához

Elkészítés: A vajat, mézet és a tojások sárgáját habosra keverjük. Belevegyítjük a sütőporral elkevert hajdinalisztet, diót és citromhéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a tésztához keverjük. Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk zsiradékkal, meghintjük liszttel és belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben a középső rácson 200 fokon kb. 30 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha kész, pár percig hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából, és rácsra vagy deszkára téve egészen kihűtjük.

Variációk: a tésztát hosszában éles késsel fel lehet vágni, és meg is lehet tölteni.
Tahinás töltelék: 1,5 dl. tahinát (szezámkrém) összekeverünk 3 ek. mézzel és 2 durvára reszelt almával.

Jó étvágyat!

Vegetáriánus főzőklub receptjei 2015.03.10.

Pirított hagymás gomba

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, fél kg gomba.

Elkészítés: A hagymát karikára vágjuk, a gombát vékony szeletekre gyaluljuk. Teflon serpenyőben kevés olívaolajon enyhén sózva fedő nélkül addig pároljuk, míg az összes keletkezett lé elfő. Utána állandóan keverve addig sütjük, míg lepirul. Barna vagy vörös rizzsel tálaljuk.

Hagymás párolt zeller

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, 1 kg zeller.

Elkészítés: A hagymát és a zellert csíkokra vágjuk. Teflon serpenyőben olívaolajon kevés sóval fedő alatt elkezdjük párolni. Ahányszor elfő a leve, 1 dl vízzel pótoljuk. Akkor kész, ha a hagyma kezd szétesni és a zeller vajpuha lesz. Bármilyen körettel fogyasztható, de pirítóssal különleges vacsora fogás.

Köles-almás sütemény

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 8 dkg folyékony méz, 1 csipet tengeri só, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg darált dió vagy mogyoró, 6 dkg mazsola, 8 dkg finomra őrölt köles, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tk sütőpor, 30 dkg alma, 4 tojásfehérje
Elkészítés: a tojássárgákat a mézzel, tengeri sóval és fahéjjal együtt habverővel 2 perc alatt habosra keverjük. A diót, mazsolát, köles- és búzalisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk és a habverővel elkeverjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk és durva reszelőn lereszeljük, majd a tésztába keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan a tésztához vegyítjük. Az egész masszát egy 26 cm átmérőjű vajjal kikent, kilisztezett tortaformába simítjuk. A süteményt 160 fokos sütőben (előmelegítés nélkül) kb. 60 perc alatt készre (tűpróbáig) sütjük. A tortát rácson vagy deszkán kihűtjük. Ha kihűlt, levesszük róla a tortakarikát és szeletelve tálaljuk.
Forrás: Dr Oetker Almás sütemények c. könyve.

Medvehagymás tönkölykifli

Hozzávalók: 5dkg élesztő, 3,5dl tej, 1,4 dl étolaj, 40dkg teljes őrlésű tönkölyliszt, 30 dkg rétesliszt, 2tk só, 2tk cukor, 2 cs medvehagyma finomra aprítva, összekeverve kevés olívaolajjal, 10dkg reszelt sajt, szezámmag a tetejére, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: A tészta kenyérsütőgépben elkészíthető, vagy kézzel összegyúrjuk, egy és negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk (kb. 40-50 db lesz, 2 tepsi), megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal. 180’c-os sütőben kb 20 percig sütjük.

(web: adventista.hu/pecs)

Vegetáriánus főzőklub receptjei 2015.03.24

Diós lencsepástétom

Hozzávalók: 2 dl lencse, 1,5 dl dió, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 marék petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors, citromlé, kevés olaj.
Elkészítése: A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse, egy száraz serpenyőben a diót megpörköljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A hagymát, a diót és az apróra vágott petrezselyemzöldet a lencséhez öntjük, adunk hozzá a lencse főzőlevéből, kevés frissen facsart citromlevet és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítósra kenve fogyasztjuk.

Forrás: http://ottisfoz.szhblog.ro/2014/12/07/dios-lencsepastetom/

Zelleres pástétom

Hozzávalók: 1 nagyobb zeller, 1 nagy fej hagyma, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, olívaolaj, VegaNatura ételízesítő, só.

A zellert csíkokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Kevés sóval olívaolajon teflon serpenyőben lefedve puhára pároljuk. Ha elfő a keletkezett lé, mindig kevés vízzel pótoljuk, úgy, hogy inkább süljön mint főjön.

Ha megpuhult, hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, fűszerezzük az ételízesítővel. Ha felforrt, turmixolásra alkalmas edénybe öntjük és botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a serpenyőbe. Belekeverjük a zsemlemorzsát és a felvert tojást. Állandóan kevergetve további 2-3 percig főzzük.

Csicseriborsó pástétom

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma, VegaNatura ételízesítő, 3-4 ek. Tahina (szezámkrém).

A csicseriborsót min. 12 órára beáztatjuk. Ételízesítővel és babérlevéllel puhára főzzük. A pépesítéshez félreteszünk a főzőléből. Hozzáadjuk a fokhagymát és a Tahinát, botmixerrel pépesítjük.

Tofus szendvicskrém

Hozzávalók: 1 natur tofu, 2 doboz sűrített paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, hidegen sajtolt olívaolaj, Provance fűszer, vagy kakukkfű, baz
salikom, oregano.

A hozzávalókat egy mély tálban gépi habverővel krémes állagúra keverjük.

Teljes kiőrlésű kenyérrel, lepénykenyérrel vagy pirítóssal fogyasztjuk.

Félbarna tönkölykenyér

Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg fehér búzaliszt, 1 ek cukor, 1,5 tk só, 1,5 tk szárított élesztő, 1,5-2 ek olívaolaj, 350-360 ml víz.

A kenyér kenyérsütőgéppel készíthető, teljes kiőrlésű kenyér programon.

Tönkölyös-árpás zsemle

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű árpaliszt, 20 dkg fehér búzaliszt, a többi összetevő mint a kenyérnél, 370-380 ml víz.

Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük, ha megkelt, zsemléket formázunk, vízzel átkenjük, magkeverékkel megszórjuk, a tepsin újra kelesztjük és sütőben 200 °C-on 20 perc alatt megsütjük.

(web: pecs.adventista.hu/életmód/vegetáránus főzőklub/ételreceptek)

Vegetáriánus főzőklub receptjei 2015.03.24

Diós lencsepástétom

Hozzávalók: 2 dl lencse, 1,5 dl dió, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 marék petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors, citromlé, kevés olaj.
Elkészítése: A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse, egy száraz serpenyőben a diót megpörköljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A hagymát, a diót és az apróra vágott petrezselyemzöldet a lencséhez öntjük, adunk hozzá a lencse főzőlevéből, kevés frissen facsart citromlevet és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítósra kenve fogyasztjuk.

Forrás: http://ottisfoz.szhblog.ro/2014/12/07/dios-lencsepastetom/

Zelleres pástétom

Hozzávalók: 1 nagyobb zeller, 1 nagy fej hagyma, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, VegaNatura ételízesítő, só.

A zellert csíkokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Kevés sóval teflon serpenyőben lefedve puhára pároljuk. Ha elfő a keletkezett lé, mindig kevés vízzel pótoljuk, úgy, hogy inkább süljön mint főjön.

Ha megpuhult, hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, fűszerezzük az ételízesítővel. Ha felforrt, turmixolásra alkalmas edénybe öntjük és botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a serpenyőbe. Belekeverjük a zsemlemorzsát és a felvert tojást. Állandóan kevergetve további 2-3 percig főzzük.

Csicseriborsó pástétom

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma, VegaNatura ételízesítő, 3-4 ek. Tahina (szezámkrém).

A csicseriborsót min. 12 órára beáztatjuk. Ételízesítővel és babérlevéllel puhára főzzük. A pépesítéshez félreteszünk a főzőléből. Hozzáadjuk a fokhagymát és a Tahinát, botmixerrel pépesítjük.

Tofus szendvicskrém

Hozzávalók: 1 natur tofu, 2 doboz sűrített paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, hidegen sajtolt olívaolaj, Provance fűszer, vagy kakukkfű, bazsalikom, oregano.

A hozzávalókat egy mély tálban gépi habverővel krémes állagúra keverjük.

Teljes kiőrlésű kenyérrel, lepénykenyérrel vagy pirítóssal fogyasztjuk.

Félbarna tönkölykenyér

Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg fehér búzaliszt, 1 ek cukor, 1,5 tk só, 1,5 tk szárított élesztő, 1,5-2 ek olívaolaj, 350-360 ml víz.

A kenyér kenyérsütőgéppel készíthető, teljes kiőrlésű kenyér programon.

Tönkölyös-árpás zsemle

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű árpaliszt, 20 dkg fehér búzaliszt, a többi összetevő mint a kenyérnél, 370-380 ml víz.

Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük, ha megkelt, zsemléket formázunk, vízzel átkenjük, magkeverékkel megszórjuk, a tepsin újra kelesztjük és sütőben 200 °C-on 20 perc alatt megsütjük.

(web: pecs.adventista.hu/életmód/vegetáránus főzőklub/ételreceptek)

Vegetáriánus főzőklub receptjei 2015.04.21.

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, fél kg gomba, 1 kg savanyú káposzta, 1 csésze hántolt árpa, olívaolaj, pirospaprika, só, tejföl.

Elkészítés: A gombát ledaráljuk. Teflon serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, rádobjuk a gombát, pirospaprikát, megsózzuk. Fedő alatt megfőzzük. Jénai tálban rétegezzük a hozzávalókat: a káposzta 1/3 része, a hántolt árpa fele (nyersen!), a gombapörkölt fele, újra káposzta, árpa, gomba és végül a káposzta maradéka. Felöntjük 3 csésze vízzel, lefedjük és 60-70 perc alatt a sütőben készre sütjük.

Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Gombás brassói

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, só vagy ételízesítő, olaj.

Elkészítés: A megtisztított krumplit kockára vágjuk, ráreszeljük a fokhagymát, sóval vagy ételízesítővel megszórjuk, rákeverjük az olajat, tepsibe öntjük, kevés vizet töltünk alá és betesszük a forró sütőbe. Míg sül, olajon megpároljuk a gombát, sóval és ízlés szerint kakukkfűvel vagy majorannával ízesítjük. Ha a krumpli megsült, rákeverjük a fűszeres gombát és 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Bolognai fuzzili

Hozzávalók: Fél kg. durum fuzzili tészta, egy fej hagyma, fél kg gomba, provance fűszer, 3 közepes sűrített paradicsom, olaj, VegaNatura ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek cukor.

Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a megmosott, durvára reszelt vagy darált gombát, megszórjuk ételízesítővel és a fűszerrel. Fedő nélkül megpároljuk. Ha kész, rákeverjük a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a cukrot, összeforraljuk. Míg a gomba párolódik, sós vízben kifőzzük a tésztát. A kész keveréket lazán rákeverjük a leszűrt, leöblített tésztára. Reszelt sajttal tálaljuk.

Fetás rakott puliszka

Hozzávalók: ¾ csésze kukoricadara, só, 40 dkg gomba vagy cukkini vagy padlizsán, pirospaprika, feta sajt, olívaolaj, 1 ek tejföl vagy joghurt.

Elkészítés: a kukoricadarát sós vízben folyamatosan keverve megfőzzük. Amíg a puliszka kicsit lehűl, addig a gombát (vagy cukkinit vagy padlizsánt) pörköltesen elkészítjük. Egy kiolajozott jénai tálba rétegezzük a puliszkát a pörkölttel, a tetejére feta sajtot szórunk és egy púpos kanál tejfölt vagy joghurtot teszünk, majd 10 percre a sütőbe tesszük, úgy, hogy a sajt, tejföl ráolvadjon.

(web: adventista.hu/pecs)

 

Mondja el a véleményét!

One thought to “Vegetáriánus főzőklub receptjei”

  1. Köszönöm a sok finomság receptjét!
    Ha megengeditek most egy édességet ajánlok. A fiaim ezen nőttek fel és imádták. Ez volt majdnem minden vasárnap a reggelijük. Mondhatod, hogy édesség reggelire? Olvasd el és meglátod, hogy igen hasznos és tápláló.
    Ami kell hozzá. Köles fűszerek, gyümölcslé és gyümölcsök.
    Recept:
    1 dl hántolt kölest szitán megmossuk. (lemossuk a lisztet róla, mert ettől erősen habzik.)
    Félre tesszük, hogy lecsöpögjön róla a víz.
    5 dl 100%-os gyümölcslé. Nekünk csak az almalével és szőlő lével ízlett. A citrusfélékkel meg szinte ehetetlen volt számunkra. De mindenkinek más az ízvilága. Lehet kísérletezni. Fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal, köménymaggal, gyömbérrel. és egy púpos mokkáskanálnyi sóval felforraljuk. Amikor forr beletesszük a lecsepegtetett kölest.
    legalább 5 percig forraljuk folyamatos kevergetés közben. A mosás ellenére is habzik. A habzás mértéke függ a köles fajtájától, minőségétől. Utána alacsony fokozaton folyamatos kevergetés mellett 20-40 percig főzzük.Vigyázni kell, mert a főzés második felétől már könnyen odakap és megég az alja. Ha olyan edénycsaládod van, amiben lehet fedő alatt úgy főzni úgy hogy ne kapjon oda az alja, akkor az kényelmesebb megoldás. Az utolsó 5 percben alma-, körte-, szilva-, vagy más gyümölcsdarabokat lehet bele dobni. Ilyenkor meg szoktam kóstolni, és ha nem elég édes, akkor mézzel édesítem.
    A főzés végén, menta levéllel lehet még ízesíteni.
    Amikor megfőtt, azonnal kis tálakba kimerjük. Gyorsan megszilárdul. Dísznek és persze csemegének, lehet a tetejére tenni friss idény gyümölcsöket. Ilyenkor már a citrus félék is jól mennek az édességhez. Ha nincs friss alma, körte otthon, akkor a főzés végén lehet lekvárt, vagy gyümölcsbefőttet is hozzáadni. Mazsola is finom benne. Langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk. Ha nem esszük meg egy-két órán belül, fedjük le fóliával, mert gyorsan kiszárad. (még hűtőben is.)
    Aki szereti, mosás előtt kicsit megpiríthatja a kölest. Más lesz az íze és az állaga is.
    Amikor sok gyümölcsöm van, akkor én nem gyümölcslével készítem, hanem feldarabolom a gyümölcsöket, és vízzel és a fűszerekkel felteszem főni.
    Igen laktató! Próbáld ki!

    Jó étvágyat hozzá.

Vélemény, hozzászólás?