Miért öregszünk, ha nem muszáj?

Az öregedés elleni csodálatos felfedezés

A öregedés elleni csodálatos felfedezés, ami a szakértők szerint Nobel díjat érdemelne
Az életet meg lehet hosszabbítani, és idős korban is egészségesnek maradni egy egyszerű étrendi változtatással, ami bekapcsolja a “fiatalság” gént. Cynthia Kenyon professzor asszony – akinek sok szakértő szerint Nobel díjat kéne kapnia az öregedéssel kapcsolatos kutatásaiért – felfedezte, hogy a szénhidrátok közvetlenül befolyásolják a fiatalosságért és a hosszú életért felelős géneket.

A fonálférgek génjeinek manipulációjával Kenyon asszony képes volt hatszorosára meghosszabbítani élettartamukat.
A férgek élethosszát kontrolláló gének ugyanúgy megtalálhatók az egereknél és patkányoknál, s valószínűleg a majmoknál és az embernél is. Kenyon professzor felfedezte, hogy ha lekapcsoljuk az inzulint kontrolláló gént, az automatikusan bekapcsol egy másik gént, ami életelixírként viselkedik.

A Daily Mail beszámolója:

“A gén, amit a professzor felfedezett, arra késztette, hogy drasztikusan megváltoztassa a saját étrendjét, jelentősen csökkentve a szénhidrátok fogyasztását. Ezt azért tette, mert a szénhidrátok több inzulin termelésére serkentik a szervezetet, (az extra vércukor semlegesítésére) és így a második gén, az “elixír”, nem tud aktiválódni.”
Dr. Mercola kommentárja:

Érdekes, hogy a konvencionális média hogy képes valami ennyire alapvető dolgot úgy beállítani, mintha valami merőben új lenne. Több, mint tíz éve figyelmeztetem olvasóimat a cukor és gabonaszénhidrátok kerülésére, hogy egészségesebb és hosszabb életűek legyenek.

Amint a Daily Mail cikkében olvashatjuk, a kutatások megerősítik, hogy “az inzulinszerű növekedési faktor számos rákfélével szorosan összefügg, és hogy a sok szénhidrát fogyasztása miatti emelkedett inzulinszint az okozója a legtöbb civilizációs betegségnek”.

Sokan még mindig nem értik ezt. Ahogy a Daily Mail megállapítja, ez a feltevés “30 év egészségügyi ajánlásával megy szembe, amely szerint a zsírbevitelt kellene csökkentenünk, és sok komplex szénhidrátot fogyasztani a szervezet energia ellátása érdekében”.

Pontosan ez a hivatalos közegészségügyi ajánlás a legfőbb oka, hogy az elhízottság, a cukorbetegség és a rák gyakorisága ilyen méreteket öltött az USA-ban és más fejlett országokban.

Az inzulin az öregedés egyik fő gyorsítója, és számos egyéb testi funkciót befolyásol, amelyek mind befolyásolják az élettartamot.

Az inzulin például:

Számos hormon működését megváltoztatja
Stimulálja a szimpatikus idegrendszert
Érösszehúzódást eredményez
A modern kutatások megmutatják, hogyan rövidítik meg a szénhidrátok az élettartamot

“Ez a kutatás forradalmasította az öregedéssel kapcsolatos nézeteinket – mondta Jeff Holly, a Bristol Egyetem klinikai tudományok professzora. Tíz évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy az öregedés valószínűleg egy lassú hanyatlás eredménye, de Kenyon professzor megmutatta, hogy itt inkább egy gének által kontrollált mechanizmusról van szó.”

Korábban többször írtam arról, hogy az étrend felülírhatja az egyes betegségekre való genetikai hajlamot, és ez a kutatás megerősíti ezt a feltevést, hiszen két fontos gén be- és kikapcsolását is befolyásolja a szénhidrátfogyasztás.

Kenyon professzor fonálférgekkel dolgozott, de kísérleteit a világ számos laboratóriumában megismételték, patkányokon, egereken, és majmokon. Az emberben ugyanúgy jelen vannak ezek a gének, tehát az eredmények az emberre is vonatkoznak.
A professzor asszony felfedezésének egyik legérdekesebb aspektusa, hogy ezek a férgek nemcsak hatszor hosszabb ideig éltek, de életük végéig megőrizték egészségüket és fiatalos energiájukat.

Bizonyos kísérletek már bebizonyították, hogy a kalóriabevitel csökkentésével is meghosszabbítható az élettartam. Ezzel az a probléma, hogy a legtöbben nem értik, hogy a lényeg a szénhidrátokból származó kalóriák csökkentése!

“Az inzulint kontrolláló gént viccből Grim Reaper-nek (a Kaszás) neveztük el, mert amikor bekapcsol, akkor az élettartam megrövidül. A második, ‘elixír’ gén (hivatalos neve DAF 16) viszont rengeteg öregedés ellenes hasznot hoz. A kísérletek során beceneve az “édes tizenhat éves” lett, mert a férgeket tinédzserekké változtatta. “Egy csomó instrukciót küld a regeneráló géneknek”- mondja Kenyon professzor.”Felerősíti a bőr- és izomépítő fehérjék optimális működéséhez szükséges elemeket, aktiválja az immunrendszer fertőzések elleni védőmechanizmusait, és kikapcsolja a rákos folyamatokban aktív géneket”.

Emelkedett inzulinszint – az idő előtti öregedés és halál fő oka

A mechanizmus egyszerű:

1. Túl sok cukor/gabona és készétel kerül a szervezetbe, valamint

2. túl kevés a mozgás

Korábbi vizsgálatok is azt igazolták, hogy a magas cukor és gabonatartalmú étrendek az elhízottság fő okozói, és hogy a vékonyság a hosszú élet egyik kulcs faktora.

Sajnos számos orvos és természetgyógyász még mindig nincs tisztában az inzulin egészségre kiható alapvető szerepével.

Fontos megértenünk, hogy az inzulin szerepének alapos megértése a legtöbb, amit tehetünk egészségünk optimalizálása érdekében.

A fruktóz egészségromboló, és idő előtt eltesz láb alól

A gabonák mellett a fruktóz, különösen a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a legrosszabb étrendi elem (ezzel édesítenek manapság mindent az élelmiszeriparban):

Tönkreteszi az inzulinérzékenységet
Zsírrá alakul a szervezetben
A glikáció és a gyulladás okozója, ami felgyorsítja az öregedést
A glikáció, (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), az oxidáció mellett az egyik legfontosabb molekuláris mechanizmus, amely károsítja a szervezetet, gyorsítja az öregedést, növeli a gyulladásszintet. Sajnos ez a folyamat számos harci sebesülést hagy maga után a szervezetben, pl. az artériákban kialakuló hegesedést, amit plakkoknak nevezünk. Nem csoda tehát, hogy olyan szoros kapcsolat van a cukorbetegség és a szívbetegség között.

Tudjuk, hogy a fruktóz fontos szerepet játszik e betegségek kialakulásában:

Inzulin rezisztencia és elhízás
Emelkedett vérnyomás, vérzsír, LDL koleszterin
Szív- és érrendszeri betegségek
Májbetegség
Rák
Artritisz
Köszvény
Fruktóz ajánlás

Mindenképpen azt ajánlom, hogy a napi ÖSSZ fruktóz bevitelt tartsák 25 gramm alatt (ez 2 darab almának felel meg, de nem kell megijedni, az alma az egyik legmagasabb fruktóztartalmú gyümölcs. 25 gramm fruktóz van pl. 4 narancsban, vagy kb. 18 darab sárgabarackban, vagy 8 csészényi málnában. Mivel Mercola az össz fruktózról beszél, ebbe a zöldségek is beleszámítanak, amelyeknek azonban jóval alacsonyabb a fruktóztartalma. Elmira megj.)

Azonban a legbölcsebben az cselekszik, aki a napi fruktózbevitelt 15 grammra vagy az alá szorítja, különösen, ha magas a húgysav szintje, ami mindig a fruktóz toxicitás előrejelzőjének tekinthető. (Ez az ajánlás azokra vonatkozik, akik üdítőitalokat, gyümölcsleveket és más, rejtett fruktóztartalmú ételeket fogyasztanak. Elmira megj.)

A szénhidrátcsökkentés és a mozgás a fiatalság forrásai

A sport és a mozgás segít visszanyerni az inzulin érzékenységet. A mozgás ugyanazokkal az előnyökkel ár, mint a relatív kalóriacsökkentés:

javuló inzulinérzékenység
csökkenő zsírtömeg
csökkenő rák rizikó
Számos vizsgálat többszörösen bizonyította, hogy a rendszeres mozgás segíthet megelőzni a magas vérnyomás, az elhízás és szívbetegség kialakulását. Ugyancsak nagyon izgalmas kutatási területnek ígérkezik, hogy az intenzív intervallum tréning a humán növekedési hormon (HGH) serkentése által megnöveli az élettartamot.

Folynak sikeres kutatások az öregedési folyamat visszafordítására is, egyelőre patkányokon. Fontos tehát, hogy addig is, amíg ezek a technikák a mi számunkra is elérhetővé válnak, tartsuk magunkat jó egészségben, aminek a legfontosabb eszköze a megfelelő inzulin és leptin érzékenység megtartása, illetve helyreállítása.

Forrás: http://holgyliget.hu/?p=709

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?