A magyar termőföld és táplálék minőségromlása

Kommentárom: az alábbi cikk közzétételét nem elsősorban az indította útnak, hogy a táplálék kiegészítőket reklámozzam, de az inkább, mert én magam is kénytelen vagyok néhányat fogyasztani. A lényeg, hogy a HAZAI termékek  MIÉRT váltak értéktelenné (bocs, de mondjuk csökkent értékű élelemmé) a piaci/bolti kínálatban.(D.O).

Sokan hallottak már arról, hogy a termőtalaj minősége romlott az utóbbi évtizedekben. Én is közöltem hasonló, de sokkal kevésbé részletes adatokat a témában. A romlás mértékéről azonban csak keveseknek van fogalmuk. Az alábbiakban sokkoló tényeket közlök a hihetetlen mértékű tápanyaghiányról.

Forrásom a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. weboldala. A cég ellenőrzi és tanúsítja a magyarországi ökológiai élelmiszer-gazdasági szektor szereplőinek munkáját. A Biokontroll nonprofit kft-ként működik, így nem vádolható semmiféle anyagi érdekeltséggel a témában.

A tanulmány teljes tartalmát, változtatás nélkül megtalálja az alábbi két linkre kattintva.

Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás (1)

Környezetünk és táplálékunk minőségromlása = egészségkárosodás (2)

Aki nem akar hosszasan bogarászni a terjedelmes szövegben, annak (elrettentésül) változtatás nélkül alább mellékelek néhány táblázatot az eredeti anyagból.

Egyetlen megjegyzést fűzök csak az adatokhoz:

Igaz, hogy katasztrofális csökkenést látunk a tápanyagok koncentrációjában, de a valós helyzet ennél még rosszabb, hiszen a kiindulási adatok sem tekinthetők optimálisnak.

Vigyázat! Az alábbiakat csak erős idegzetűeknek ajánlom!

(Sajnos a táblázatokat nem sikerült eredeti formában átmásolni, ezért az eredeti cikket ajánlom azoknak, akiket alaposabban érdekel. D.O.   http://www.drmineral.hu/tapanyaghiany

Weiser-Zaitschek
(1929)

Horti-Baintner
(1976)

Országos tak. ellenőrzési
adatok
(1993)

Ca

21,8

17,1

13,6

P

2,5

3,0

3,7

Ca/P

8,5/1

5,7/l

3,7/1

1. táblázat. A zöldlucerna Ca- és foszfor-tartalmának alakulása (1929-1993, g/kg szárazanyag)

 

 

19621

19882

20053

Paradicsom

500

210

90

Zöldpaprika

310

165

140

Fejessaláta

330

292

280

Spenót

1500

1330

1330

Kukorica

220

200

80

Sárgarépa

440

460

280

Megjegyzés: 1 Tarján R. – Lindner K.; 2 Bíró Gy. – Lindner K.; 3 Radler I.

2. táblázat. Néhány fontosabb növény Ca-tartalma, mg/kg

 

 

19424

19675

1988 6, 2

19957

20053

Burgonya

110

42

6

4

5

Répafélék

266

130

31

7

8

Kukorica

78

43

35

18

15

Megjegyzés: 4 Oláh A. et al; 5 Baintner K.; 6 Kakuk T. – Schmidt J.; 7 Bíró Gy. – Lindner K.

3. táblázat. Néhány fontosabb növény Fe-tartalma, mg/kg

 

 

19665

19902

20053

Kukorica

6-12

4,0

3,0

Borsó

1-2

0,8

1,0

Tej – nyári
– téli

3,5-4,5
0,4-1,8

0,2

0,2

Fejeskáposzta

20-30

0,4

0,4

Sárgarépa

150-250

120

120

4. táblázat. Élelmiszerek és takarmány-alapanyagok kation-tartalma, mg/kg

 

 

Niacin (B3)

19528

19629

198110

20053

Tojás (egész)

23,0

17,0

17,0

1,0

Tej (tehén)

9,0

2,0

0,5

0,5

Zab

25,0

10,0

3,0

Piridoxin (B6)

Búza

4,0

3,0

2,7

Kukorica

20,0

6,0

4,0

0,6

Folsav

196811

19882

20053

Kukorica

0,50

0,26

0,15

Megjegyzés: 8 Tangl H.; 9 Tarján R. – Lindner K.; 10 Tarján R. – Lindner K.; 11 Tangl H.

5. táblázat. Néhány élelmiszer jellemző vitamincsökkenése, mg/kg

Mit tehetünk, mi kárvallottak ebben a helyzetben.

Véleményem szerint legalább három lehetőségünk van.

1/ Kivárjuk, amíg a modern mezőgazdaságot nem a profit utáni hajsza, hanem az emberi bölcsesség kezdi irányítani. Ennek beköszönte szerény optimista becslésem szerint évszázadokban mérhető.

2/ Naponta százszor elmondjuk magunknak, hogy a piacon vásárolt jó „hazai” terményben minden benne van. Ez is jó megoldás lehet, mert a hit ereje bearanyozza majd hátralévő éveinket.

3/ Szembenézünk a valósággal, amin sajnos nem tudunk változtatni, és megpróbáljuk pótolni az élelmiszerekből hiányzó tápanyagokat.

Ebben tudok én segítséget nyújtani, akár tanáccsal, akár a hiányzó tápanyagok biztosításával,kiváló minőségű kiegészítők formájában.

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?