Mediterrán hét: Marinált padlizsán – hétfő

A mediterrán diéta nem feltétlenül diétázás, hiszen a diéta szó eredetileg táplálékot jelent, nem étkezési megszorítást. Viszont a zöldség és gyümölcsalapon – a Földközi-tenger környékére – szerveződő asztali szokások kifejezetten egészségesek és követendők. 

A „diéta” bázisát természetesen a sok zöldség és gyümölcs képezi – a lehető legkevésbé feldolgozott formában –, valamint a sovány hús és hal, a bor, az olívaolaj, kevés tejtermék, (főleg sajtok), teljes kiőrlésű és durumbúzából készült tészták, kenyérfélék. Ha valaki épp paleolit-diétán van, valószinűleg nem lesz vevő a hét receptjeire, de ha még nem kezdett bele, (vagy már túl is van rajta) áteshet velünk a ló másik oldalára. Igaz, a mediterrán diéta hasznossága mögött nem áll évmilliós evolúciós elméleti érvrendszer, csak pár ezeréves  bizonyosság. A héten egyszerű, könnyű – és a nem különösebben jól felszerelt itthoni háztartásokban is elkészíthető – ételek receptjét közöljük, melyek közös vonása, hogy a Mediterráneum nagy fazekából kerültek ki.
Recept
Marinált padlizsán


Fotó: Megyeri Zsuzsa
Padlizsánt a világon mindenhol esznek. Nem is csoda, hiszen csodálatos (tojás)gyümölcs. Fényes, feszes, lila bőre már a szemnek is tetszetős (még hajfestékszínt is elneveztek róla), könnyű szivacsos húsából pedig szinte bármi készíthető, engedékenyen adja meg magát. A marinált padlizsánt azért ajánljuk, mert csatos vagy csavaros üvegben egy hétig is eláll és előételnek, főételnek, köretnek egyaránt jó.

A padlizsánt hosszában vagy széltében vágjuk egy centis szeletekre. Sózzuk és citromlével locsoljuk meg, így azzal egyidejűleg, hogy kiereszti kesernyés levét, szép marad, nem barnul meg. A levet itassuk le róla egy papírtörlővel. Ecsettel vékonyan kenjük meg olívaolajjal és grillen vagy szendvicssütőben, esetleg egy bordás serpenyőben süssük addig, míg mélybarna barázdák képződnek rajta, majd fordítsuk meg. A legjobb persze a faszénparázs lenne, de hol vannak azok a boldog hétköznapok, amikor ilyesmivel bíbelődhetünk? A szeleteket egyenként locsoljuk meg a következő páccal: olívaolaj, balzsamecet, aprított petrezselyem, oregano keveréke, majd rétegesen és szorosan dugdossuk az üvegbe. A sorok közé dugott fokhagymaszeletekkel és peperoncinóval (erős szárított paprika) egészen karakteressé lehet tenni. A végén még egy kis szűz olajat csurgassunk rá és jól zárjuk le. Ha frissen fogyasztjuk, akkor csak tányérra halmozzuk, kevesebb olajjal, hiszen nem kell tartósítani.

A marinált padlizsán halból  készült sültek mellé pont olyan kiváló köret, mint amilyen nagyszerű feltét egy mascarponés pirítóson. Bármilyen fogás  előtt vagy közben  meg lehet enni belőle egy adagot. Étvágygerjesztőként fetasajttal és fekete olajbogyóval görögös, sült paprikával balkáni, fenyőmaggal olaszos, lecsóval franciás beütést kap. Ne próbálkozzunk azzal, hogy magyarossá varázsoljuk egy kis pálpusztaival vagy téliszalámival, érjük be a mediterrán hozzávalókkal.           2011. június 27  Szerző: Megyeri Zsuzsanna

 Tökéletes receptek

A tökéletes csokoládé

A tökéletes palacsinta

Konyhalesen
Nemzetek konyhája

 

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?