A legjobb receptek reggelizéshez

Mivel a reggel sokunknak már az időzített ébresztés miatt is döcögősen indul, hajlamosak vagyunk a reggeli étkezést is a lehető leggyorsabban elintézni. Pedig érdemes a napot egy tápláló és persze finom fogással indítani, megmutatjuk a legjobb reggeliket, receptekkel együtt.

A The Independent magazin online felületén összegyűjtötte a tíz legegészségesebb reggeli terméket azoknak, akik unják a zacskós kenyeret vagy az agyoncukrozott gabonapelyheket és táplálóbb, egészségesebb ételekre vágynak. Listájuk főszereplői a vitaminokban és rostokban gazdag, csökkentett cukortartalmú gabonafélék. Puffasztott zabpehely, zabkása, müzli, magvas reggeli szeletek, de természetesen feltűnik egy-egy gyümölcs, illetve tejtermék is. Szerencsére, ha nem is ezek a márkák, de tökéletes megfelelőik itthon is elérhetőek, a lényeg, hogy vásárláskor ahelyett, hogy a megszokott csokis golyót tennénk a kosárba, nézzünk kicsit körül, gondoljuk át lehetőségeket és olvassuk el a dobozok és zacskók hátulját. Keressünk, zsír, só és cukorszegény, természetes alapanyagokból készült és természetes módon ízesített termékeket.

Egy másik lehetőség, hogy kész termékek helyett magunk állítsuk össze a tökéletes reggelit. Íme, néhány jól variálható alapötlet, amivel változatosabb és egészségesebb étrendet alakíthatunk ki. Ezekkel a fogásokkal ebédidőig biztosan kitart majd az energiánk.

A gyárilag készült, színezett, cukros gyümölcsjoghurtok helyett vegyünk natúr joghurtot vagy kefirt. Dobáljunk bele szezonális gyümölcsöket, narancsot, banánt, almát vagy akár fagyasztott meggyet. (A csökkentett cukortartalmú, jó minőségű, házias lekvárok is megoldást jelenthetnek.) Ha a gyümölcscukor nem elég, édesítsük a joghurtot egy kis kanál mézzel, sőt őrölt kardamommal, vaníliával vagy fahéjjal akár fűszerezhetjük is – számtalan lehetőség adott. A mi kedvencünk a natúr joghurtba kockázott ananász, egy kevés kókuszreszelékkel megszórva – tiszta Pina Colada.

Dobozos gyümölcslé helyett készítsünk gyümölcsturmixot tejjel vagy anélkül. A gyümölcsturmix táplálóbb és finomabb, mint dobozos társai, melyek rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmazhatnak. A turmixreceptek száma végtelen, kísérletezzünk egzotikus gyümölcsökkel, találjunk ki különleges párosításokat. Turmixoljunk össze almát, répát és frissen facsart narancslevet, fűszerezzük kevés őrölt fahéjjal, tökéletes ébresztőital. Ha sűrű, kanalazható turmixot szeretnénk, és időben eszünkbe jut, a gyümölcsöt be is fagyaszthatjuk, nyáron különösen jólesik egy félig fagylalt állagú reggeli.

Tojás omlett reggelire? Nem újdonság, de még nem is olyan unalmas, pláne, ha kicsit elengedjük a fantáziánkat. Felejtsük el a zsíros szalonnát és sajtot, rakjuk meg az omlettet gazdagon aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal vagy a következő recept alapján gombával, lilahagymával és friss kakukkfűvel. Nem csak egészséges és finom, de igen látványos reggeli lehet.

Hihetetlen és sokkoló, de a közkedvelt gabonapelyhek, puffasztott csokis golyó, fahéjas párnácska és hasonló társaik egy adagja a vizsgálatok szerint akár egy lekváros fánknál is több cukrot, illetve egy kis zacskó csipsznél is több sót tartalmazhat! Érdemes hát a gyárilag előállított gabonapelyhek és müzlik helyett elkészíteni a saját változatunkat. Minden nagyobb áruházban illetve drogériában kaphatóak natúr, rostokban gazdag, teljes kiőrlésű pelyhek, melyek nagy előnye, hogy hamar eltelítenek és csillapítják az éhséget. Keverjünk el egy kis tálka zabpehelyben friss és aszalt gyümölcsöket, durvára darabolt csonthéjasokat, kevés mézet.

Öntsünk rá annyi tejet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy a pehely kissé megszívja magát.  A kedvenc házi müzlink elkészítéséhez, a zabpehelybe szeleteljünk bele egy banánt és keverjük el 3 kocka apróra vágott, 70 százalékos étcsokival. Egy kis tálka házi készítésű müzli után ebédig eszünkbe se jut az éhség, és még a csokival együtt is fele annyira hizlal, mint a gyári változat. Ráadásul itt is korlátlan szabadság vár ránk az alkotás terén. Készítsünk zabkását zabkorpából. A rostokban gazdag zabkorpa azon kívül, hogy szintén könnyen eltelít, és hosszan csillapítja az éhségérzetet, koleszterincsökkentő és béltisztító hatású, valamint gátolja a zsírok és szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázóknak is ideális. 10 g cukrozatlan kakaóport keverjünk el kb. 4 dl vízben vagy tejben. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá 100 g zabkorpát. Édesítsük kevés mézzel vagy barna cukorral és kis lángon hagyjuk, hogy a korpa felszívja a folyadékot. Ha túlságosan besűrűsödik, adjunk hozzá még folyadékot. Még a főzést is elhagyhatjuk, ha pelyheket éjszakára vízbe áztatjuk, így reggelre teljesen megpuhulnak és csak egy kis mézet kell hozzáadni, sőt, joghurtot és gyümölcsöket is hozzákeverhetünk. Az áztatás előnye, hogy nem csökken a zabpehely vitamin- és ásványi anyag tartalma, és persze kevesebbet kell vele foglalkozni.

2011.február 07.

  • Rapp Eszter
Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?