A New Age “mellékhatása”

A New Age “mellékhatása”, a Harry Potter jelenség

Teljesen természetes, hogy amivel/akivel életünknek egy részét eltöltjük, megosztjuk, azzal vállalunk sors/idő/lelki…. közösséget.Ebből fakadóan a jellem elváltozik, alakul és esetleg véglegesen eltorzul(hat). Az ilyen gyerekkori hatásokat később már kivédeni, vagy levetkőzni nem lehet. Ugyanis akkora a bevéső hatás, hogy egy életen át megmarad, rögzül. pro_600x338_swr_s2Nyilván ez az egész társadalomra is alapvetően hat(hat). A Biblia erre elég példát hoz elénk. Egy példa, ami a Noé korabeli társadalom lelki/szellemi állapotát fémjelzi:

„Amikor látta az Úr, hogy az emberi gonoszság mennyire elhatalmasodott a Földön, és hogy az ember szívének minden szándéka és gondolata szüntelenül csak gonosz,…”(I.Móz.6,5)

Nem véletlen, hogy Jézus is kiemelten említette ezt a példát utalva a végidőkre, nagy apokaliptikus beszédében. Máté 24,37. 

 
„A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is.”

Ugyanerre célozva, János apostolon keresztül az Úristen előre jelezte a hasonló lelki-szellemi torzulásokat második eljövetele előtti időkre utalva, részben pedig egyesek végső sorsára figyelmeztetett: “A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és útálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban lesz, a mi a második halál.”(Jel.21,8)

A kiemelt szavakban – is – utalt rá az ihletett szerző a mai világban széles körben tapasztalható lelki-szellemi jelenségekre. A legnagyobb baj, hogy korunkra a lekicsinylő,degradáló “megmagyarázom a gyerekemet”,illetve: “nem kell megijedni, csak mese…” és hasonló megnyugtató szülői szövegek a jellemzők.

Ha az ördög megnyerte a legkisebbeket, már szabad utat kap(hat) akárhova. A társadalom bármelyik rétegébe, csoportjába, hiszen az alapállás már biztosított. A közös platform ez esetben a “lélek halhatatlanságának” téves eszméje. Amiben biztosítva van, hogy az emberi léleknek ÖNMAGÁBAN van egy soha el nem múló “adottsága/képessége”. Ezzel a tulajdonsággal felvértezve a halált is “túléli.” Igaz ugyan, hogy ez a FELTÁMADÁST feleslegessé teszi, de ez már apróság. A varázslók, a szellemi világban hívők képzése többek között a Harry Potterek világában indul be, aztán már szabad az út a démoni világ képviselői előtt. 

Személyiségtesztet vettek fel Harry Potter-rajongókkal, itt az eredmény

A kutatók szerint minden egybevágott.
Megmondod, kik a kedvenceid a Harry Potter-mesékből, én pedig megmondom, ki vagy – választotta mottónak nemrég megjelent tanulmányához Laura Crysel, a floridai Stetson Egyetem pszichológusa.LEGO-Star-Wars
Kollégáival egy internetes Harry Potter-rajongói oldal aktív felhasználóit kérdezte, hogy a mese helyszínéül szolgáló roxforti boszorkány- és varázslóiskola melyik háza (ezek adnak otthont a jellemük, tehetségük és érdeklődésük alapján beosztott diákcsoportoknak) a kedvencük, majd személyiségteszteket vettek fel velük.
A Griffendél-rajongók voltak a legextrovertáltabbak, a Hugrabug-kedvelők a legkedvesebbek, a Hollóhát-pártiak azok, akik a leginkább keresték a szellemi kihívásokat, a Mardekár-híveknél pedig nagyobb arányban volt kimutatható a „sötét hármasnak” nevezett tulajdonságegyüttes: a narcizmus, a machiavellizmus (azaz a könyörtelen törtetés) és a pszichopátia.
Nem meglepő módon ezek a tesztekkel kimutatott személyiségjegyek egybevágnak azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a mesében az egyes házak lakóit jellemzik.

2015. szeptember 01 Szerző:HVG Pszichológia

Forrás: http://hvg.hu/brandchannel/extrapszichologia_20150829_Szemelyisegteszte

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?