Zeller, mint napi étel

A zeller kétség nélkül az egyik legismertebb és egyben legegészségesebb gasztrozöldség, hiszen a leveseknek felejthetetlen ízt ad, de főételként is megállja a helyét.

Alacsony kalóriatartalma mellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.Gazdag folsavban, káliumban, és C-vitaminban, amelyek az immunrendszerünkkel tesznek csodát.
Mos lássuk, hogy miért érdemes naponta zellert fogyasztani!

1. Megakadályozza a húgyúti fertőzéseket

A vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően a zeller segít elpusztítani a fertőzést okozó baktériumokat és a vesekövek kialakulását is megakadályozza.

2. Jót tesz a keringési rendszernek

Kutatások alapján megállapították, hogy a zeller gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően javul a szervezet vér- és nyirokkeringése, ezáltal pedig csökken a szélütés, a reuma kialakulásának esélye. Napi egy pohár zellerlé elfogyasztása ajánlott.
 

3. Szabályozza a vérnyomást

A magas káliumtartalmának köszönhetően a zeller nagyszerűen szabályozza a vérnyomást, a fenolftalein nevű anyag izomlazító hatására pedig kevesebb nyomás nehezedik a vérerekre.

4. Csökkenti a rossz koleszterinszintet

Szintén a fenolftalein hatására csökken a szervezetben jelenlévő rossz koleszterin mértéke. Ennek érdekében ajánlott napi két, kisebb zellergumót elfogyasztani.

5. Rákmegelőző

A luteolin nevű antioxidáns anyag meggátolja, hogy a rákos sejtek elszaporodjanak, és a poliacetilin anyag pedig remekül kitakarítja a beteg szervezetet.

6. Segít a fogyásban is

Ha szeretnénk megszabadulni pár fölösleges kilogrammtól, a zellert mindenképp illesszük be az étrendünkbe. Egy gumó mindössze csak 15 kalóriát tartalmaz, így annyit ehet a fogynivágyó, amennyit akar és a magas rosttartartalom miatt felgyorsul az emésztést is.

7. Természetes vízhajtó

A magas nátrium- és káliumkoncentráció hatása miatt a zeller kitűnő vízhajtó zöldség, ami egyben remekül méregteleníti is a szervezetet.

8. Enyhíti a menstruációs panaszokat

A zellerben közel 50 olyan aktív hatóanyag van, ami megakadályozza a menstruáció idején fellépő görcsös hasfájásokat, puffadásokat, vagy a kínzó migrént.

9. Csökkenti a stresszt

A zeller azért remek stresszűző, mivel sok magnézium van benne, ami bizonyítottan idegnyugató hatású és a könnyű elalvásban is segít.

10. Nincs többé kellemetlen lehelet

A szájhigiénia hiánya, a baktériumok bomlási terméke, vagy netán a szuvas fogak állnak leggyakrabban a kellemetlen lehelet hátterében. Ha egy kis zellerdarabot összerágunk, pár perc múlva megszűnik a rossz lehelet.

11. Javítja az emésztést

Mivel magas a víz- és rosttartalma, a zeller kiemelten jó hatással van az emésztésre, bélműködésre.

12. Javítja a látást, a szem egészségét

A zellerben lévő hatóanyagok jót tesznek a szem egészségének. Csak egy gumóban annyi A-vitamin van, amely a napi szükséges mennyiség 10 százalékát fedezi.

13. Késlelteti az öregedést

Ez elsősorban az antioxidánsok, na meg az A-, C- és E-vitaminok számlájára írható. Az E-vitamin táplálja, védi és hidratálja a bőrt, megvédve az ártalmas külső környezeti hatásoktól is.

14. Növeli a libidószintet

A zellerben tesztoszteron származékok vannak, ilyen az androsztenol és az androsztenon, amelyeknek vágyfokozó hatásuk van, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani a zöldséget a szexuális élet szintentartása érdekében.
Forrás: filantropikum.com
CÍMKÉK:
https://www.napiplusz.hu/cikk/14-ok-amiert-erdemes-naponta-zellert-fogyasztani

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?