Bélyeg a homlokon, avagy 1984 korszerűen

Amióta a Biblia szinte minden nyelven hozzáférhető fordításai kinek-kinek a saját nyelvén olvashatók, a Jelenések könyvének próféciái a megfejtések/találgatások  özönét generálták.images-13

Az egyik legkülönösebb, és a legtöbb találgatást “tippelő” szakasz  a 13. fejezet 16-17. verseiből áll.
16. Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; 17. És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.” (Károli ford.)

Lényegében egy olyan hatalmi ténykedésről tudósít János apostolon keresztül az ihlető isteni személy, akinek lesz hatalma a földkerekség minden lakóján. Ezzel a hatalmával élve meggátolhatja/irányíthatja a politika, az ipar és a  kereskedelem minden ágát. Akár az egyének, akár a nagyobb entitások szintjén. A bankkártyák, a magán, vagy céges számlák, az élet minden olyan ága, ahol a pénz virtuális, vagy valóságos módon jelen van, a – most még névtelen(?) – hatalom által lesz felügyelve, irányítva, uralva. Ehhez a kínai “megoldási kísérlet” remek kiindulópont, próbálkozás lehet, mert ekkora tömeget (1.3 milliárd lakos) egyetlen, államilag  megszervezett szervezettel ellenőrizni, a mikroelektronika mai állása szerint, a technika tökéletesen megvalósítható szintje. Ezzel a keleti orientációval – különös elnyomó trükkjeivel – ma is naponta találkozunk az államok, a politika és a gazdasági élet hírei, vagy a világunkat mára már elárasztó kínai termékek milliónyi példányai által.

A továbbgondolást mindenkinek magának kell elvégezni ezt a különös jövendölést illetően. A hatalomnak való engedelmes alávetettség, vagy az önálló véleményalkotás – akár vallási téren is – a jutalmazás-büntetés kategóriájában mozog, amint olvashatjuk alább. 

Valami olyanra készül Kína az interneten, ami minden sci-fi író legrosszabb rémálma

Ha azt hiszi, hogy a Kínában előforduló cenzúra a legrosszabb dolog, ami az internettel (és az internetezőkkel) történhet, téved. Most valami ennél sokkal rosszabbra készülnek a közösségi oldalakon, sőt még azokon túl is.

Ahogy azzal sokan tisztában vannak, a kommunizmus és a kapitalizmus igencsak különös elegyét megvalósító Kína az interneten is hasonló politikát folytat. Miközben nemzetközi szinten is egyre inkább virágoznak a kínai webes vállalatok, az ország kormánya nem nézi jó szemmel, ha a felhasználók politikailag kényes témákat feszegetnek – azt pedig a tartalmak szűrésével érik el, hogy még olvasni se nagyon olvashassanak „problémás” szövegeket.

Most viszont valami sokkal komolyabb készül, ami sok science-fiction műben felbukkant már, és a sci-fi alműfajának tekinthető cyberpunk szerzők egyik kedvenc rémálomképét idézi. És minden bizonnyal Orwellnek is „tetszene”. A CBS tudósítójának beszámolója szerint egy tavalyi jogszabály alapján elindították annak a kínai rendszernek a tesztüzemét, ami a minél teljesebb körben megfigyelt online tevékenységük alapján egyszerűen egy értéket rendel mindenkihez.
A kínai állampolgárok rangsorolására szolgáló, a tervek szerint 2020-tól mindenkire kiterjesztett “közösségi kreditpont” olyan, mint a személyi szám vagy az adószám – olyannyira, hogy mindenkinek a személyi igazolványához kötik majd –, csak ez a szám az ember internetes cselekedeteitől függően folyamatosan változik. A kormányzat által már tesztelt rendszer lényege, hogy az összes nagyobb kínai internetes vállalat számára kötelezővé tett adatszolgáltatás segítségével mindenki minden online tevékenységét számításba veszik. Módosítja a kreditpontot például az, hogy ki mit vásárol a webshopokban, hogy ki mit tesz közzé az országban elérhető közösségi oldalakon, mire keres, milyen hírekre kattint, milyen számítógépes játékokkal tölt időt, stb.
Fotó: The Anti Media
A kínai kormányzati kommunikáció szerint a lakosság ilyen szintű transzparensségére gazdasági okok miatt van szükség, de többek között a fent idézett szakértő szerint is jóval többről van szó. Egy példával élve: ha valaki időnként kitesz egy nem vészes, de azért a kormány döntéseit kritizáló bejegyzést, gyakran keres rá az országban zajló negatív eseményekre (pl. tőzsdekrízis) és ilyen témájú híreket is olvas – ezek mind-mind rossz irányba módosítják a pontszámát. A felsorolt dolgok összegeként például már igazán rossz pontszám is kijöhet, ami pedig a tervek szerint komolyan befolyásolhatja majd az illető egyetemre való bejutási esélyeit, valamint arra is hatással lesz, hogy milyen munkát kaphat. Sőt, a Kína-szakértő Ken DeWoskin szerint még azt is befolyásolhatja, hogy az illető kaphat-e útlevelet.
Bizarr érdekesség, hogy nem csak az befolyásolhatja rossz irányban valaki minimum 350-es, maximum 950-es pontszámát, hogy ő tesz-e valamit a fentiek közül. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) szerint akkor is csökken valaki pontszáma, ha az ismerőse tesz vagy éppen nem tesz meg bizonyos dolgokat.

Ha elég okossá fejlesztik a rendszert – amihez minden bizonnyal évek tapasztalata szükséges –, akkor bizonyos értelemben még pozitív hatása lehet: az algoritmus kiszűrheti például, ha egy Kína-kritikus állampolgár, aki rendszerint vásárol a neten erős nyugtatószereket, elkezd egyenként veszélytelen, de valamilyen terrorcselekmény elkövetéséhez jól összekombinálható anyagokra keresni webshopokban. Ha pedig ezek mellett rendszeresen erőszakos-gyilkolós játékokkal játszik, az jó eséllyel már elég is lesz ahhoz, hogy az algoritmus kiszűrje az illetőt, a rendőrök pedig bekopogjanak hozzá.

Ennél azonban jóval életszerűbb és negatívabb hatása lehet a közösségi kreditpontok rendszerének a kínai szólás- és véleményszabadságra. Aki eléggé „Kína-barát”, azt viszont előnyökhöz is juttatja a kormányzat: 750 pont fölött például szinte bármelyik országba garantált a kiutazási engedély.

http://hvg.hu/tudomany/20151223_kina_kozossegi_kreditpont_megfigyeles#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015.12.24&utm_content=top1&type-id=HvgTopHvg&user-id=%7B@(%22@%22)sid%7D

2015. december 23.
Szerző: hvg.hu

Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?