A legjobb őszi zöldségek

 Pozitív trend, hogy a köztudatba egyre inkább visszaszivárog az étkezés szezonalitása, így egyre több az évszaknak megfelelő alapanyagokból készülő étel az éttermekben és otthon is. Alább az ősz legfontosabb és legfinomabb zöldségeit gyűjtöttük össze, amelyek nem csak könnyűek, de fogyasztásukat szervezetünk is meghálálja.

A népszerű tökhöz képest az árnyékban húzódik meg a kelbimbó, kiszorulása a konyhákból inkább annak köszönhető, hogy kevésbé ismert és hozzáférhető, pedig finom ételek alapanyaga lehet. A Földközi-tenger mellékéről származó növény pozitív élettani hatásai sokrétűek: rengeteg benne a C-, B- és K-vitamin, de kalciumot, béta-karotint, magnéziumot, foszfort, vasat és ként is tartalmaz, melyek révén erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, serkenti az emésztőrendszert és kiváló antioxidáns. A kelbimbó hasznos társ lehet a fogyókúrában is, hiszen 100 gramm energiatartalma mindössze 36 kcal.

Az egyedi ízű kelbimbó a konyhában is sokoldalú, hiszen párolva finom köret, főzelékként is elkészíthető, de tepsiben rakott ételként, vagy fűszerekkel átsütve magában is megállja a helyét. Hasznos, hogy a kelbimbó termése az év végi időszakban, akár fagyban is frissen szedhető a növényről, így piacon könnyen beszerezhető.

Legtöbben karikára szelt savanyúságként ismerik a cékla gumóját, pedig a Földközi-tenger környékén őshonos növény számos finom étel alapanyaga lehet, emellett táplálkozásbiológiai szempontból is kiváló. Zöldségeink közül a céklából tudjuk legjobban hasznosítani a vasat, emellett hatékonyan támogatja a vörösvérsejtek regenerálását és antioxidáns tulajdonságú. Rengeteg  káliumot tartalmaz, ami segít az izmok és az állóképesség növelésében, ezen kívül gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint A-, B- és C-vitaminokban – a hideg hetekben ásványi anyagok és vitaminok nagyszerű és koncentrált forrása. A céklalé rendszeres fogyasztását az orvosok többek közt gyomorsav-panaszok esetében is ajánlják.

S hogy milyen ételek készülhetnek céklából? Kevesen ismerik, de sütőben – egyéb zöldségek: burgonya, kaliforniai paprika, hagyma, fokhagyma társaságában – kisütve téli hangulatú és ízletes vacsora lehet, de fontos összetevője például a szláv borscs leveseknek is. A cékla könnyen beépíthető salátákba, ha pedig van otthon gyümölcscentrifugánk, a céklalé napi étrendünkbe is könnyen beilleszthető.

  •   TEST&LÉLEK   |
    • 2010.11.17.
Mondja el a véleményét!

Vélemény, hozzászólás?